Mladenci, Foto: Profimedia

BIZARNO

NEOBIČAN OBIČAJ NA SVADBI ZA KOJI SU RETKI ČULI: Mlada mora da daruje brata i sestru ZBOG OVOGA!

Skoro svi stari običaji koji imaju veze sa svadbom nastali su kako bi odagnali lošu sreću ili maler

Objavljeno: 29.04.2022. 16:33h

Ljudi u Srbiji mogu da se pohvale bogatom istorijom i tradicijom.

Vremena su se drastično promenila, mladi se trude da budu samostalni i da žive bez uticaja starijih, po "svojim pravilima", ali neke običaje je nemoguće odbaciti, samo da vas "ne bije maler".

Raznorazni srpski običaji se poštuju i dan danas, a svoje poreklo imaju i po nekoliko stotina godina. Nezaobilazni su naravno običaji na najveće srpske praznike, Božić i Uskrs koji čine lepotu srpkog nasleđa.

Tu su i neobični običaji na svadbenim veseljima poput gađanja jabuke, igranje sa sitom i pogačom.

Dekoracijafoto: Profimedia

Skoro svi stari običaji koji imaju veze sa svadbom nastali su kako bi odagnali lošu sreću ili maler i kako bi doneli ljubav, sreću i plodnost u brak. I dok se danas stavlja znatno veći akcenat na to kakva će sala za svadbu biti, ili kakvu će venčanicu mlada obući, nekada je sve to bila stvar simbolike. I nijedan običaj nije nastao sasvim slučajno. Svaki ima neku pozadinu koja i te kako ima svrhu.

Postoji jedan vrlo neobičan običaj, koji se pretežno poštuje na teritoriji Kosova i Metohije, a ima veze sa bratom ili sestrom mladenaca.

Poklon foto: Profimedia

Naime, ako mlada ima starijeg brata ili sestru, a oni nisu oženjeni ili udati, mlada je dužna da njima kupi poklon to jest dar kako se oni ne bi "naljutili" što ih sestra "preženjuje" ili "preudaje". To jest zato što se udaje pre njih, a ona je mlađa. Isto važi i za mladoženju. Taj dar takođe je simobol da mladinog/mladoženjinog brata ne bije maler i da se što pre uda ili oženi.

Naravno, ovo zvuči pomalo smešno, s obzirom na to da se brat ili sestra mlade sigurno neće "naljutiti" zato što joj/mu se sestra/brat udaje/žena.

Ali običaj je nastao kako bi pokazao da se stariji uvek moraju poštovati.

Svakako, svako gleda svoju sreću i poštuje svoje vreme.

( Espreso )