Foto: Prinstcreen/Youtube

zasladite se

U STAROJ JUGOSLAVIJI JE BIO OMILJEN KOLAČ! Zbog ovog su ga zvali "ČUPAVIM"

Ovo je jedan jedini orginalni recept

Objavljeno: 29.04.2022. 12:05h

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 200 g masti
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike griza
  • 300 g pekmeza od šljiva
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

Priprema:

U činiji pomešajte mast, šećer, jedan vanilin šećer i celo jaje, pa sve dobro umutite mikserom. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa pola mere dodajte u činiju sa mašću i mutite još par minuta. Isključiti mikser, pa u smesu dodati ostatak brašna, brzo mešati vrhovima prstiju da se naprave grudvice i da se sve lepo sjedini.

Malo više od polovine smese sipajte u pleh obložen pek papirom i dobro utapkajte rukama. Premazati pekmezom, a u ostatak smese od brašna, dodati mlevene orahe, drugu kesicu vanilin šećera i griz, pa kašikom ravnomerno sipati smesu preko pekmeza. Peći u zagrejanon rerni na 180 C oko pola sata i dok korica lepo ne porumeni.

(Espreso)