Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO

DEVOJČICA (2) POJELA LIZALICU, PA UMALO UMRLA NA STOLU: U stomaku joj otkrili nešto UŽASNO

Roditelji su je bez svesti doneli u bolnicu

Objavljeno: 27.04.2022. 11:44h > 11:46h

Dvogodišnja devojčica iz Sirije hitno je prevezena u bolnicu nakon što je izgubila svest. Lekari su rekli da je bila već hladna na dodir. Njeni su roditelji otkrili da se prethodnog dana žalila na bolove u stomaku, povraćala i do osam puta, kao i da je dobila temperaturu.

Takođe su rekli da je njihova ćerka progutala štapić od lizalice šest meseci ranije. Štapić od 7 cm tada joj je blokirao dušnik i nije mogla da diše, ali lekari u to vreme nisu smatrali da ima razloga za paniku i jednostavno su rekli roditeljima da bi devojčica sama trebala da ga izbaci i da prate njen izmet.

Nakon što je mesecima posle primljena u bolnicu bez svesti, lekari u Univerzitetskoj bolnici u Alepu napravili su joj ultrazvuk kako bi otkrili glavni uzrok stanja. U šupljini između creva i drugih organa uočeno je gomilanje tečnosti. što je znak perforiranog creva.

Hirurzi su izvukli tečnost kako bi smanjili pritisak i omogućili da se protok krvi stabilizuje pre nego što su je operisali. Potom su otkrili da joj je štapić od lizalice probušio ileum, poslednji deo tankog creva.

foto: Printscreen/Youtube

Pomno je praćena na jedinici intenzivne nege nekoliko dana pre nego što su je lekari otpustili. Devojčica se potpuno oporavila 11. aprila, a njen je slučaj zabeležen u naučnom časopisu.

Za daku je izbegla komplikacije koje su mogle da je ubiju da nije bila pravilno lečena, rekli su.

– Perforacija ileuma nastala nakon gutanja stranog tela retka je komplikacija opasna po život koja zahteva hiruršku intervenciju. U našem slučaju, progutani predmet koji je prouzrokovao povredu bio je plastični štapić od lizalice, šupalj i dug 7 cm, promjera 2 mm. Prema našim saznanjima, ovo je prvi prijavljeni slučaj pedijatrijske perforacije ileuma zbog progutanog štapića od lizalice – naveli su lekari u izveštaju.

Slučaj devojčice zabeležen je u zborniku naučnih radova “Journal of Pediatric Surgery Case Reports”.

(Espreso)