Ilustracija, Foto: Profimedia, Marina Lopičić

novine

KEŠ ILI KARTICA? Za 4 dana konobar više ovo neće smeti da vas pita, RAZLOG ĆE VAS ODUŠEVITI

Još 4 dana do prelaska na novi sistem...

Objavljeno: 27.04.2022. 08:57h > 09:25h

Od prvog maja tekuće godine kreće novi sistem e-fiskalizacije, pri čemu se preko QR koda može skenirati račun - kako bi se utvrdilo da li je validan.

- I još jedna stvar, da građani bolje razumeju. Nema više potrebe da vas neko u ugostiteljskom objektu pita, "hoćete li da platite kešom ili karticom"? Dakle, na vama je, gospodo, da mi date račun. A kako ću ja da platim, to je do mene - kaže Siniša Mali.

foto: Printscreen Instagram

Dodaje da se tako smanjuje mogućnost da se "kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza".

Ako vas konobar, ipak, pita to "čuveno pitanje", ministar finansija kaže da nema pravo na to.

"Nemate pravo da me to pitate, ja vas molim da mi date fiskalni račun, a ja ću na osnovu toga (zavisi i koliko sve košta) da donesem odluku kako ću platiti", to je odgovor koji mušterija može dati, navodi Mali, i dodaje da je ovo "velika promena u Srbiji".

Podsećamo, od 1. maja kreću i e-fakture.

"Osnovni cilj je postizanje transparentnosti, efikasnosti, suzbijanja sive ekonomije. To su strateški ciljevi kojim težimo, tako da e-fakture i e-fiskalizacija služe kako bismo imali bolju kontrolu nad sistemom svih transakcija u Republici Srbiji, što će doprineti i budžetu. To je bio i zahtev privrede, a ovim se i njima olakšava poslovanje", navela je ranije Savičićeva.

Kako je objasnila, Ministarstvo finansija ima dva osnovna cilja i dva stuba daljih reformi.

FOTO: Marina Lopičić
FOTO: Marina Lopičić
FOTO: Printscreen/Youtube

Zakon o fiskalizaciji i Zakon o e-fakturama.

"Zakon o e-fakturama nam je bitan jer smo uspeli da realizujemo dugogodišnji zahtev privrede, a to je da poslovanje bude transparetnije i bolje, brže i efikasnije. S druge strane, uključili smo i javni sektor, što će doprineti transparentnosti i efikasnosti. Smatramo da je ovo bitno i za privredu i za državu", rekla je Savičićeva.

Ona je dodala da je taj proces bio izazovan, jer se radi o dve potpuno nove oblasti, kao i da su oba zakona bila zahtevna.

"Što se tiče e-faktura, bio je izazov da se apsolutno uklopimo u sve trendove koji su zastupljeni u Evropi. Zakon je usklađen sa direktivama EU. Pokupili smo sve ono što smo mislili da je najbolja praksa u toj oblasti. Čini mi se da idemo i korak ispred u odnosu na druge evropske zemlje što nam ide u prilog", rekla je Savičićeva i dodala da su pripremljeni svi tehnički aspekti za primenu e-faktura.

(Espreso / Telegraf Biznis)