Taribo Vest, Foto: EPA/Srđan Suki

sećanja

Prstenac Mateusu - Poruka na volanu da je skoknuo do Milana! ZAKRČIO GAZELU - Anegdote Tariba Vesta iz Partizana!

Nigerijac Taribo Vest nastupao je za Partizan u sezoni 2003/2004. Uvek je zanimljiva tema njegova krštenica ali ovaj put donosimo anegdote koje je priređivao u crno-belom dresu.

Objavljeno: 26.04.2022. 21:31h

Đorđe Pantić je svojevremeno pričao za Telegraf, a u tom razgovoru je otkrio neke od "ludorija" slavnog Nigerijca. Jednu od njih ispričao je Ivica Kralj.

Ni tadašnji trenerLotar Mateus nije bio pošteđen ludorija Nigerijca, zbog kojih je znao da izgubi nerve.

- U nekoliko navrata je iznervirao Mateusa, a nasmejao sve nas do suza. Sećam se da je ekipa na treningu radila kratke sprinteve i jedan od čunjeva se pomerio.

Taribo Vestfoto: Profimedia

Lotar se sagnuo da namesti čunj, u tom trenutku je protrčao Taribo i gurnuo mu srednji prst u zadnjicu, što naš narod kaže “prstenac”. Nemac je skočio kao oparen, okrenuo se, a u međuvremenu je, ni kriv ni dužan, naleteo Branko Savić, koji je ostao ukopan, u neprijatnoj situaciji. Danima smo to posle prepričavali...

- Ostavio je pismo na volanu autobusa. Poručio treneru da se izvinjava što je morao da ode da popravi frizuru u Milanu. Nosio je te njegove kikice u različitim bojama, to su zapravo bili umeci i dešavalo se da mu odjednom neka otpadne sa glave. Onda ode da “popravi” to, pa ga malo nema i tako u krug.

Modni izleti takođe nisu bili strani Taribu Vestu, pa se Pantić prisetio neobičnog stajlinga na jednom od treninga.

Taribo Vest u duelu sa Mijatovićemfoto: EPA

- Imali smo trening i u “Teleoptik” stiže Taribo u lakovanim crnim cipelama “salonkama”, svečanim ljubičastim pantalonama, na “ivicu”, a gore – gornji deo trenerke reprezentacije Nigerije. Na leđima piše velikim slovima “Nigerija”. I onda je naravno počeo šou, dozivali smo ga “O Taribo, moda, o la la...”, kako je on inače imao uzrečicu.

Nigerijac je imao običaj da posle treninga uđe u kuhinju sportskog centra, uzme šta mu treba i zaputi se kući.

- Jedom je moj brat došao po mene na trening, a Taribo nije imao automobil, pa sam ga pozvao da pođe sa nama. Čekamo ga u kolima, stiže posle nekoliko minuta i u rukama nosi celu veknu hleba, koju je grizao tokom vožnje do Bežanijske kose, gde je inače živeo. Takav je bio, spontan, veseo, bučan u svojim ludorijama. Ali na terenu je bio – zver - priseća se u razgovoru za Đorđe Pantić.

- Nisam iznenađen, jer je i tokom boravka u Partizanu dosta pažnje poklanjao veri. Ustajao je ujutru u šest, ode u kupatilo i moli se do devet sati... Čak je nekim igračima i izgovarao molitve da im pomogne kada su povređeni. Zato me ne čudi što je postao sveštenik.

Liga šampionafoto: EPA/Srđan Suki

- U, pa Taribo je bio stvarno interesantan lik. Došao je kao igrač sa fantastičnom karijerom u reprezentaciji i klubovima. Došao je kod nas i mislim da je bio povređen prvih nedelja, ali je kvalitet na najbitnijim utakmicama pokazao da je možda bio ključan za naš prolazak dalje. Sa njim je anegdota bilo koliko hoćete. Od vožnje automobila, jednom se čak desilo da ostavi auto na Gazeli, kažu, pošto je vozio samo u drugoj brzini, pa je auto pregoreo, nešto se desilo - kroz smeh će Kralj, uz novu anegdotu.

Espreso/Telegraf