Riba, Foto: Profimedia

JEDITE ŠTO VIŠE

SAMO 1 VRSTA RIBE IZ KONZERVE JE NAJZDRAVIJA: Nema ništa BOLJE ZA SRCE OD TOGA, iznenadićete se

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti

Objavljeno: 22.04.2022. 18:59h

Iako ne važi za najzdraviju, hrana u konzervama ponekad dobro dođe jer je laka za prenošenje, štedi vreme pripreme obroka ili čak može biti kompletan obrok.

FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ Tonchy Shultz

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Svakako, nije svaka konzervirana hrana loša.

foto: Profimedia

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljnju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje.

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović

- Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna - rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomešano sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

(Espreso / Telegraf)