Manastirski pirinač, Foto: Printscreen/Youtube/ BonApeti.rs

njamiiii

RECEPT ZA MANASTIRSKI PIRINAČ RETKO KOJA DOMAĆICA ZNA: Može da se SPREMA na VODI I ULJU, 1 sastojak JE OTKRIĆE

Promešajte sa malo iseckanog peršuna i ukrasite listovima

Objavljeno: 19.04.2022. 18:24h

Ovo je poslednja semica posta pred veliki hrišćanski praznik Vaskrs, a u narodu se zove još "strasna ili stardalna sedmica ". Tokom ove nedelje uglavnom se posti samo na vodi, jer govori o Hristovom stradanju.

FOTO: Printscreen/Youtube/ BonApeti.rs
FOTO: Printscreen/Youtube/ BonApeti.rs
FOTO: Printscreen/Youtube/ BonApeti.rs

Ovu verziju mananstirskog pirinča za koju Telegraf donosi recept možete spremati i na vodi i na ulju. U vreme posta u mnogim pravoslavnim manastirima ovo jelo ćete naći na trpezi.

Sastojci:

1, 5 šolja pirinča

1 glavica crnog luka

1 velika, crvena ili zelena paprika

10 komada crvenih maslina

foto: Profimedia

1 komad šargarepe

1 kašika pradajz pirea

1 mala zelena tikvica

100 g pečuraka

so

100 ml ulja

1 struk peršuna, iseckan

foto: Profimedia

1 kašika suve nane

Priprema:

Isperite pirinač u sedam voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom u odnosu 1:2 i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost.

Odovojeno u većoj posudu zagrejte 100 mililitara ulja i na zagrejanom tiganju pržite iseckan luk, isečene na kocke šargarepu i papriku, ako i pečurke isečene na kriške.

Ukoliko hioćete da bude potpuno bez ulja , povrće dinstajte na vodi, uz stalno dodavanje tečnosti dok ne omekša.

Čim omekšaju, dodajte masline, tikvicu opranu i isečenu na sitno i začinite sa malo soli, a možete da dodate i biber po ukusu.

Dodajte paradajz pire, a nakon što povrće omekša, dodajte pirinač i promešajte, pa još malo ostavite na tihoj vatri.

Didajte po ukusu začine i čim je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle. Promešajte sa malo iseckanog peršuna i ukrasite listovima.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)