Vaskršnja pinca, Foto: Printscreen Youtube Bokina kuhinja

USKRŠNJA TRADICIJA

VASKRŠNJA PINCA SE PRIPREMA MAKAR DAN RANIJE: Recept za tradicionalnu pogaču bez koje je ovaj praznik nezamisliv

Ova tradicionalna pogača priprema se makar dan ranije

Objavljeno: 16.04.2022. 08:37h

Vernici koji obeležavaju praznik Hristovog vaskrsenja po gregorijanskom kalendaru navikli su da na prazničnoj trpezi centralno mesto zauzme pinca.

Ova tradicionalna pogača priprema se makar dan ranije, a može da stoji čak pet dana i da zadrži svežinu i mekoću.

Takođe, pinca se priprema i u Tivtu kao deo vaskršnje trpeze kod pravoslavnih hrišćana koji žive u ovom delu Boke.

Potrebno:

600 g brašna

kesica suvog kvasca

50 ml ruma

120 g šećera

pola kašičice soli

kesica vanilin šećera

200 ml mleka

4 žumanceta

70 g suvog grožđa

75 ml ulja

30 g putera

korica narandže

50 g susama

FOTO: Printscreen Youtube Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen Youtube Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen Youtube Bokina kuhinja

Priprema:

Suvo grožđe spustite u rum i ostavite da odstoji barem pola sata. Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i so, pa dodajte ulje, toplo mleko, naribanu koricu pomorandže i tri žumanceta. Umesite testo, pa prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite da tako odstoji sat vremena na toplom mestu.

Ocedite suvo grožđe od ruma, dodajte ga u testo i sipajte dve kašike rastopljenog putera, pa još jednom premesite testo, opet ga pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji još sat vremena, tj. dok se ne udvostruči.

Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, pa rukama blago oblikujte pogaču i prebacite je na pleh koji je obložen pek papirom.

Umutite žumance sa malo ulja, premažite pincu, pa je pospite susamom i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.

(Espreso / Ona)