Piroške, Foto: Printscreen/youtube/AuroraRecepti

preukusno!

PRAVE RUSKE PIROŠKE! Zbog ovog recepta će vas ukućani obožavati

U 16. i 18. veku ruska kuhinja temeljila se na običajima, a ne na veštini, pa su jela bila jednostavna i ne preterano raznovrsna. Pripremala su se od brašna, mleka i mlečnih proizvoda, namirnica mesnog i biljnog porekla

Objavljeno: 05.04.2022. 12:14h

Ne treba vam ni neko posebno iskustvo u kuhinji da biste iz prvog puta uspeli da napravite ovo ukusno testo u kome će svi uživati.

Recept:

  • 250 ml vrele vode
  • 4-5 kasika brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 10 gr suvog kvasca potopiti
  • 1 kašičicom šećera
  • 1 - 2 kašičica soli
  • 700 grama brašna
  • 2-3 kašike ulja

Priprema:

Za početak u šolju ili malo manju posudicu sa 250ml tople vode, potopite 10 grama kvasca sa jednom kašičicom šećera. Zatim dok kvasac reaguje, 250 ml vrele vode sipajte u malo veću posudu, a potom u posudu dodajte i 4-5 supenih kašika poparenog brašna.

Celu gustu smesu dobro promešajte i ostavite sa strane 5 minuta dok kvasac malo ne nadođe.

FOTO: Printscreen/youtube/AuroraRecepti
FOTO: Printscreen/youtube/AuroraRecepti

Pošto se testo formiralo dodate 2 do 3 kašike ulja. Pokrijte smesu krpom i budite strpljivi 40 minuta dok ne naraste.

Zatim, podelite testo na 10 loptica, premažite uljem, pokrijte folijom i sačekajte još 5 minuta. Za kraj kuglice razvucite oklagijom, dodajte po želji šunku ili kačkavalj, urolajte i pržite!

Mekike ili piroške slobodno možete ostaviti i prazne, proizvoljno po vašem ukusu. Servirajte ih i uživajte, prijatno!

(Espreso)