Ulica gospodara Vučića, Foto: Printscreen/youtube/ BK Emisije

ULICA GOSPODARA VUČIĆA

KO JE GOSPODAR VUČIĆ? Ulica u Beogradu nosi njegovo IME, a malo ko zna PRIČU o jednom od NAJMOĆNIJIH SRBA! (VIDEO)

Iako je i dalje bio jedan od najbogatijih Srba, brzo je pobrao simpatije građana jer se nije plašio da priča protiv vlasti kneza

Objavljeno: 05.04.2022. 11:01h

Na granici beogradskih opština Vračar i Voždovac nalazi se ulica upečatljivog naziva – Gospodara Vučića. Reč „gospodar“ daje poseban utisak, a po kome je ulica dobila ime možete pročitati u nastavku.

Vraćamo se na početak 19. veka u Srbiji kada je jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi bio upravo Gospodar Toma Vučić Perišić. Rođen je 1788. godine kao Toma Perišić, a dodatak Vučić dobio je zbog verovanja da će to zaštiti mušku decu od bolesti ili smrti.

U sam vrh tadašnje politike Srbije lansirao se kao učesnik Prvog i Drugog srpskog ustanka. Tada je stekao poverenje kneza Miloša Obrenovića i on mu poverava nekoliko važnih resora. Tako Gospodar Toma Vučić Perišić postaje čuvar režima, prvi ministar policije, komandant kneževe garde, upravnik ministarstva vojske, ali i nadzornik gržavnih građevina i državne kase.

Portret Tome Vučića Perišićafoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Koliko je knez Miloš Obrenović imao poverenja u njega, ističe se trenutak kada Toma Vučić Perišić na pokon dobija kneževu sablju. To je označeno kao presedan u srpskoj istoriji, budući da su sablju do tada nosila isključivo kneževa braća.

Razilaženje sa Milošem Obrenovićem

Tridesetih godina 19. veka režim kneza Miloša Obrenovića sve je više podsećao na diktaturu. To je promenilo odnos naroda prema vlasti, ali i Gospodara Tome Vučića Perišića. On staje na stranu naroda, kao glavni predstavnik opozicije u borbi protiv vlasti.

Miloš Obrenovićfoto: Printscreen

Iako je i dalje bio jedan od najbogatijih Srba, brzo je pobrao simpatije građana jer se nije plašio da priča protiv vlasti kneza. Njegova kuća postaje „narodna kancelarija“ gde su seljaci uvek bili dobrodošli.

Ipak, poverenje koje je uživao kao zaštitnik naroda nestaje kada narod shvata da je Gospodar Vučić zapravo sklon menjanju političkih opcija. On je učestvovao u smeni vlasti Obrenovića pokrenuvši Vučićevu bunu. Tako 1842. godine dovodi Aleksandra Karađorđevića na presto. Veći problem od revolta građana za njega je predstavljao revolt kneza Miloša Obrenovića.

Misteriozna smrt

Kao što je poznato Obrenovići su ponovo preuzeli vlast u decembru 1858. godine. Već polovinom 1859. godine osvetili su se Gospodaru Vučiću. Njega su optužili za izdaju i zatvorili iza rešetaka. Iste godine je, pod nerazjašnjenim okolonostima, preminuo.

Toma Vučić Perišićfoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Navodno je lečen u Vojnoj bolnici nakon što se razboleo, ali se veruje da je Miloš Obrenović naredio da se otruje. Po tome su izvršioci njegovog ubistva bili doktor Karlo Beloni i šef Glavne vojne uprave Mladen Žujović. Zvanično uzrok smrti do danas nije poznat.

Gospodar Vučić sahranjen je na Palilulskom groblju na Tašmajdanu i to u običnom seljačkom odelu (košulji i gaćama). Njegovi posmrtni ostaci preneti su 1903. godine u crkvu u Zakuti u Gruži. O njegovoj sahrani govorio je njegov praunuk Kosta Hristić:

„U kovčegu je ležao pokojnik bez odela, samo u gaćama i košulji. Izgledalo je kao da je to bio neki osuđenik i težak prestupnik. A to beše negda svemoćni vojvoda Toma Vučić Perišić.“

(Espreso / 011info)