Svinjski file, Foto: Printscreen/Youtube/Najbolji domaći recepti

PREDLOG ZA RUČAK

SVINJSKI FILE NA OVAJ NAČIN JOŠ NISTE SPREMALI: Specijalitet koji je BOLJI NEGO ONAJ IZ RESTORANA (RECEPT)

Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvucite testo u oblik pravougaonika da bude takno otprilike dva milimetra, pa file obložen slaninom položite na njega

Objavljeno: 04.04.2022. 23:18h

Ukoliko ste poželeli da svoje ukućane obradujete nečim posebnim za ručak ili vam dolaze gosti, pa vam je potreban obrok kojim ćete ih zadiviti, recept za rolovani svinjski file u lisnatom testu je savršen izbor.

Ovo jelo deluje otmeno, nezaboravan ukus daje mu mekani komad svinjskog mesa, obložen taknim listovima pančete ili slanine po izboru, a sve to zavijeno u lisnato testo.

Uz sezonsku salatu i prilog od dinstanog povrća na maslacu, predstavljaće pravi delikates koji će oduševiti svakog ko bude imao priliku da ga proba.

Sastojci:

700 g svinjskog filea u komadu

150 g slanine isečene u tanke listove

1/2 pakovanja lisnatog testa

so

biber

suvi začin

jedno jaje za premazivanje

2 male kocke maslaca

Priprema:

Zaleđeno lisnato testo izvadite iz frižidera i ostavite da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vreme file posolite, pobiberite i pospite sa malo suvog začina. Kratko ga propržite sa obe strane na malo zagrejanog maslaca u tiganju. Izvadite ga na ubrus da se ocedi, pa obložite celog šnitovima slanine.

Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvucite testo u oblik pravougaonika da bude takno otprilike dva milimetra, pa file obložen slaninom položite na njega. Uvijte testo oko filea tako da ima oblik rolata, pa ga ušuškajte sa strane.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. File stavite u pleh podmazan maslacem i premažite jajetom po površini, a ako hoćete da rezbarite testo, da ima zanimljive šare, blago ga na nekoliko mesta zasecite nožem, ali samo po površini. Ubacite pleh u rernu i pecite 30 minuta ili dok kora od lisnatog testa ne dobije lepu zlatnožutu boju. Servirajte uz dinstano povrće na maslacu i sezonsku salatu.

(Espreso / Telegraf)