jaja, Foto: Profimedia

VIĐALI STE TO

AKO PRIMETITE DA SKUVANA JAJA IZGLEDAJU OVAKO, NEMOJTE DA IH BACATE: Bezbedna su za jelo, samo uradite 1 POTEZ

Na sreću, tvrdo kuvana jaja sa zelenim žumancem su bezbedna za jelo, iako možda ne izgledaju tako lepo i malo su čvršća nego što vam se dopada

Objavljeno: 17.03.2022. 22:20h

Da li ste ikada primetili zelenkasto-sivkastu nijansu oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta?

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ako ste skloni da kuvate jaja, onda ste sigurno jeli i "zelena žumnaca" . Ipak da li ste se ikada zapitali da li su ovakva jaja bezbedna za jelo?

Šta uzrokuje zelenu nijansu oko tvrdo kuvanog jajeta?

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Zelena nijansu dve stvari mogu da uzrokuju. Kada ostavite jaja da ključaju predugo, vodonik u belancu se pomeša sa sumporom u žumancetu. Ovo izaziva hemijsku reakciju koja formira prsten preko žumanca. Alternativno, zeleni prsten može doći od velike količine gvožđa u kipućoj vodi. Na sreću, tvrdo kuvana jaja sa zelenim žumancem su bezbedna za jelo, iako možda ne izgledaju tako lepo i malo su čvršća nego što vam se dopada. Ako vam se njihov ukus ne dopada izbegavajte da jaja prekuvate i brzo ih ohladite pod tekućom vodom ili u posudi sa ledenom vodom. Zatim ih čuvajte u ljusci u frižideru.

(Espreso / Najžena)