Testenina, Foto: Profimedia

RECEPT

ČUVENI SPECIJALITET: Fokača je biser italijnske kuhinje

Spolja hrskava, iznutra vazdušasta i mekana

Objavljeno: 17.03.2022. 07:45h

Italija je zemlja visoke mode, lepih žena, ali i specijaliteta od testenine. Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih jela koje je stvoreno za jutranje uživanje s porodicom.

Peče se na tradicionalni način - u rerni, a specifična je po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća.

Ukusi jedinstvene italijanske kuhinje danas mogu da se nađu na vašoj trpezi uz samo malo truda.

Sastojci za testo:

400 g brašna za dizana testa

100 g glatkog brašna

350 ml tople vode

1 kašičica šečera

1/2 kocke svežeg kvasca

1/2 kašičice soli

50 ml maslinovog ulja

sastojci za nadev:

3 kašike maslinovog ulja

2 čena belog luka

2 paradajza

5 maslina

grančica ruzmarina

1 kašičica krupne morske soli

1 kašičica origana

Priprema:

Kvasac pomešajte sa toplom vodom, dodajte šećer, pa ostavite 15 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

U drugu posudu pomešajte brašno, so i sa aktiviranim kvascem zamesite testo da se odvaja od zidova posude.

Na kraju, sipajte maslinovo ulje i mesite još minut.

Testo prekrijte krpom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi.

Na radnu površinu pospite malo brašna, pa premesite testo. Pleh u kom ćete peći nauljite i spustite testo, pa ga prstima razvucite u tanku pogaču.

Testo ponovo prekrijte i ostavite ga još pola sata. Za to vreme pripremite nadev.

Luk, paradajz i masline iseckajte sitno. U maloj posudi pomešajte beli luk, maslinovo ulje i origano.

Kada je testo ponovo nadošlo, vrhovima prstiju napravite udubljena na površini testa, pa ga premažite smesom od belog luka i ulja.

Testo pospite maslinama, paradajzom i solju.

Fokaču pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.

Kada je gotova, ukrasite je ruzmarinom i poslužite.

FOTO: Printscreen/Youtube/ PRATİK YEMEK TARİFLERİ
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Prijatno!

(Espreso)