Nikolić iz Rusije poručio: Albanci  ne mogu da se igraju sa nama
Foto: Beta / Emil Vaš

srbija u problemu

Nikolić iz Rusije poručio: Albanci ne mogu da se igraju sa nama

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Sankt Peterburgu da su odnosi Beograda i Prištine trenutno na "najnižoj mogućoj lestvici"
Objavljeno: 16:05h

Po njegovim rečima, nikada niko od zvaničnika EU nije rekao da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, ali evropski parlament koji, takođe, odlučuje o članstvu Srbije, ima svoje predstavnike koji stalno govore o tome da nikada neće doneti odluku o članstvu dok Srbija ne sklopi nekakav opštevažeći međudržavni sporazum sa Kosovom i Metohijom. Nikolić je podsetio da u samoj EU postoji pet članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, dodajući da one nisu donele odluku da ne priznaju Kosovo "zbog nekog prevelikog prijateljstva prema Srbiji, već zato što osećaju da bi i same mogle da imaju taj problem, a onda ne bi imale na šta da se oslone" kada se bore za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Iskulirali Tomu: Predsednika Srbije niko nije dočekao od državnika Rusije?! On je podsetio da je prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Srbija je suverena država u čijem je sastavu Kosovo i Metohija, koje ima suštinsku autonomiju. - Međutim, svaki visoki predstavnik UN pomognut snagama NATO-a je promovisao nezavisnost Kosova i Metohije, i jednu po jednu ingereniciju Srbije, bez njene volje i saglasnosti, predavao u ruke privremenoj administraciji u Prištini - kazao je Nikolić. On je naveo da je Beograd počeo ozbiljne razgovore s Albanicma u nadi da se uspostavi dobar život za sve građane Kosova i Metohije. Predsednik Srbije danas će svečano otvoriti konzulat Repulike Srbije u Sankt Peterburgu. Počasni konzul Srbije biće biznismen Genadij Timčenko (64) koji je, kako mediji navode, dobar prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina. Najavljeno je da će biti potpisana tri sporazuma, kao i održana izložba posvećena 140. godišnjici srpsko-turskog rata u kome je vrhovni komandant srpske vojske bio ruski general Mihail Černjajev.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.