PA ŠTA AKO TE ŽENA BIJE, MUŠKO SI: Ispovest Srbina koga žena RAZVALJUJE od BATINA i koji traži spas u Sigurnoj kući!
Foto: Profimedia

žRTVA ZLOSTAVLJANJA

PA ŠTA AKO TE ŽENA BIJE, MUŠKO SI: Ispovest Srbina koga žena RAZVALJUJE od BATINA i koji traži spas u Sigurnoj kući!

"To su te predrasude preko kojih se ovde teško prelazi. Zašto bi trpeo nasilje, ako je muškarac, mislim pol ne znači ništa" kaže Vesna Stanojević iz Sigurne kuće
Objavljeno:
foto: Nebojša Mandić

U sprečavanju nasilja bitnu ulogu imaju državni organi, odnosno njihova efikasna podrška.

Advokat Nikola Radosavović kaže da su centri za socijalni rad, tužilaštvo i policija ključni državni organi u prepoznavanju i sprečavanju nasilja u porodici.

"Oni moraju da nastupe čim se dogodilo nasilje. Najvažnije je brzo saznanje da se nasilje dogodilo, kako bi se donele odluke o tome gde će se smestiti deca, gde će se smestiti nasilnik, bio on muško ili žensko, a gde žrtva", kaže advokat.

Kao jedan od problema, muškarci navode i nerazumevanje najbližih, okoline, ali i stigmu.

"Gde god da smo tražili pomoć, bili smo praktično odbačeni, a od okoline stigmatizovani, obeleženi za čitav život", kaže Pavlović.

"Mi imamo sigurne kuće za žene, ali zna se zašto je to tako. Međutim, mi bismo pomogli i muškarcu koji je žrtva ako nam se obrati za pomoć, u dogovoru s njim i onako kako bi mu bilo potrebno", kaže Vesna Stanojević.

Zvaničnih podataka o broju prijavljenih i procesuiranih slučajeva nasilja žena nad muškarcima za sada nema. Inače, za nasilje u porodici predviđene kazne su od tri meseca do 15 godina zatvora.

(Espreso.co.rs / RTS)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.