OVE 3 STVARI MORATE DA ZNATE O TAG UREĐAJU I PUTARINI KROZ SEVERNU MAKEDONIJU:Evo da li i dalje treba ZELENI KARTON
Naplata putarina, Foto: Aleksandra Čolić

ELEKTRONSKA NAPLATA

OVE 3 STVARI MORATE DA ZNATE O TAG UREĐAJU I PUTARINI KROZ SEVERNU MAKEDONIJU:Evo da li i dalje treba ZELENI KARTON

Od jutros je na naplatnoj stanici Preševo, pre granice, postavljen kamion sa mobilnim šalterima na kojima je moguće kupiti ili uraditi prekonfiguraciju postojećeg taga

Objavljeno:

Popularni tagovi za plaćanje putarine, čije je korišćenje već zaživelo u Srbiji, od sada mogu da se koriste i kroz Severnu Makedoniju, što će da ubrza, ali i da olakša putovanja ovog leta, bilo na putu do mora, ili do same Severne Makedonije.

Umesto da i u Severnoj Makedoniji vozači staju na svaku naplatnu rampu kako bi platili putarinu, od sada će moći da prolaze bez zadržavanja, a da im se naplaćuje putarina sa tagova, što će značiti građanima Srbije koji u više od 7.000 vozila dnevno tokom leta prođu kroz Severnu Makedoniju.

U Srbiji 700.000 vozača koristi tag uređaj, a svi koji koriste elektronsku naplatu putarine imaju šest odsto nižu cenu u odnosu na one koji plaćaju novcem.

Telegraf Biznis izdvojio je tri novine koje vozači moraju da znaju o novom sistemu važenja taga.

Radi li postojeći tag i u Severnoj Makedoniji?

Može, samo mu je potrebna prekonfiguracija. Prekonfiguracija traje najduže deset minuta. Vaš tag za elektronsku naplatu se povezuje na platnu karticu. Ako ste imali novac na tagu, vraća vam se na tekući račun i možete da koristite tag kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makediniji. Oko 30 minuta posle prekonfiguracije tag je operativan.

Granica / Ilustracija
Granica / Ilustracijafoto: Tamara Trajković

Gde može da se uradi prekonfiguracija?

Na 29 VMS znakova na autoputevima postavljene su poruke koje upućuju vozače na mesta gde mogu prekonfigurisati tag uređaj na "Open Balkan ETC" - AMSS, JP “Pošta Srbije”, prodajna mesta JP “Putevi Srbije”. Tag uređaji se u ovom trenutku mogu rekonfigurisati na ukupno 24 lokacije i to - 5 prodajnih mesta JP “Putevi Srbije”, 4 prodajna mesta JP “Pošta Srbije”, 15 prodajnih mesta AMSS-a. U funkciji je i veb stranica openbalkan-etc.com, na kojoj su dostupne opšte informacije o projektu "Open Balkan ETC" i omogućena registracija tag uređaja na veb platformu.

Šta ako ste već krenuli na put?

Onima koji su krenuli prema Severnoj Makedoniji, a nisu prekonfigurasali tag za eletronsku naplatu, pružena je prilika da to urade na putu, pre ulaska u Severnu Makedoniju. Od jutros je na naplatnoj stanici Preševo, pre granice, postavljen kamion sa mobilnim šalterima na kojima je moguće kupiti ili uraditi prekonfiguraciju postojećeg taga za elektronsku naplatu putarine kako bi radio i u Severnoj Makedoniji.

Informacija koju često zaboravljamo jeste da za prolazak kroz Severnu Makedoniju još uvek treba "zeleni karton".

Bonus video:

01:28

ANKETA: Šta građani kažu o poskupljenju putarine (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.