DOBRA VEST ZA SVE KOJI KOLIMA IDU NA LETOVANJE: Sa jednim TAGOM će moći kroz OVE TRI DRŽAVE!
Naplata putarine, Foto: Aleksandra Čolić

NAPLATA PUTARINE

DOBRA VEST ZA SVE KOJI KOLIMA IDU NA LETOVANJE: Sa jednim TAGOM će moći kroz OVE TRI DRŽAVE!

Sa jednim tagom kroz tri države - kako će ovog leta funkcionisati naplata putarine

Objavljeno:

Zahvaljujući novom sistemu koji počinje sa radom, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na auto-putevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže moći da stignu do željene destinacije.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP "Putevi Srbije" Darko Savić kaže za RTS da je sistem naplate već počeo sa radom u testnoj fazi.

"Najavljivan je godinu dana unazad i više puta odlagan, ne zbog srpske strane, već zbog nekih izmena i radova na sistemu naplate putarine u Severnoj Makedoniji. Zavisili smo od njih i dobijali obećanja. Sada konačno mogu da kažem da je sistem istestiran", ističe Savić.

Darko Savić
Darko Savićfoto: Printceen/RTS

Naglašava da tagovi rade i da je sistem praktično spreman. Očekuje da nadležni u narednih par dana sistem puste u rad.

Savić ističe da nema stajanja i dopunjavanja taga na benzinskim pumpama jer je napravljeno jednostavno, ali inovativno rešenje – građani će svoj tag uređaj vezati sa platnim karticama i neće morati da ga dopunjavaju.

"Onog trenutka kada prođete naplatnu stanicu, vaše zaduženje ide u naplatni sistem i u toku dana se vrši naplata odnosno skidanje novca sa kartice. Ukoliko nema novca na kartici, tag će narednog dana biti na crnoj listi i neće raditi", objašnjava Savić.

Kaže da svako ko želi, iz bilo kojeg kraja sveta, može kupiti tag na nekom od preko 300 prodajnih mesta.

Putarina
Putarinafoto: Aleksandra Čolić

Mreža će biti proširena prvo na Hrvatsku, pregovara se i sa Grčkom

Darko Savić ističe da je pokrenuta inicijativa za povezivanje i sa Hrvatskom.

"Mreža će biti proširena prvo na Hrvatsku. Intenzivirani su pregovori, vode se svake nedelje. Pregovaramo i sa Grčkom, ali tamo imamo šest koncesionara za naplatu putarine i moramo sa šest različitih kompanija da se dogovorimo", navodi Savić.

Naglašava da sve naplatne rampe u Srbiji podržavaju elektronsku naplatu putarine. Tag može da se koristi u više automobila, ali bitno je samo da bude registorvan na putničko vozilo.

Savić ističe i da će neke naplatne rampe biti proširene i imaće posebne kanale za elektronsku naplatu putarine.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.