DETALJAN VODIČ ZA SRPSKE VOZAČE KOJI ĆE LETOVATI U GRČKOJ: Evo šta sve treba da ZNATE i kako da prođete JEFTINIJE
Letovanje, Foto: Printscreen/Serbialive, Profimedia

letovanje

DETALJAN VODIČ ZA SRPSKE VOZAČE KOJI ĆE LETOVATI U GRČKOJ: Evo šta sve treba da ZNATE i kako da prođete JEFTINIJE

Poznato je da su čekanja na Evzoniju uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu

Objavljeno:

Grčka je iz godine u godinu popularno letovalište među Srbima, a gužve na graničkim prlazima su već počele. Prvi savet koji s upućuje vozačima je da ukoliko mogu izbegnu polazak u petak ili subotu, jer su tim danima naveće gužve!

Kako se navodi na grupi Grčka info, poznato je da su čekanja na Evzoniju uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, danima kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora. Slična situacija je i sa bugarsko-grčkim graničnim prelazom.

Putarina

Od Beograda do Tasosa za putarine vam je u jednom pravcu potrebno 3.600 dinara, do Krfa 3.900, a do Atine 6.500 dinara.

Ako putujete preko Makedonije, pripremite se na 5 naplatnih rampi, dok su kroz Bugarsku neophodne vinjete, a u nastavku se možete upoznati i sa svim detaljima bez obzira za koju "rutu" se odlučite.

Putarina u Severnoj Makedoniji

Putarina kroz Severnu Makedoniju se nije menjala u odnosu na prošlu godinu. Dakle, one se plaćaju na 5 naplatnih rampi i cene su od 1,5 do 2 evra

Detaljan cenovnik putarina kroz Makedoniju

Prva naplatna rampa: 60 MKD ili 1.5 evra

Druga naplatna rampa: 80 MKD ili 2 evra

Treća naplatna rampa: 60 MKD ili 1.5 evra

Četvrta naplatna rampa: 80 MKD ili 1.5 evra

Peta naplatna rampa: 100 MKD ili 2 evra

Putarina kroz Grčku

Grčka
Grčkafoto: Profimedia

Naplatnih rampi kroz Grčku ima više i putarine se razlikuju u zavisnosti od destinacije u koju se ide.

- Ako se ide ka Halkidikiju, ukupna cena putarine je ispod jednog evra. Ako ljudi idu u Olimpisku regiju, putarine su otprilike oko pet evra u zavisnosti od mesta do mesta. Ako idu u prvu regiju, recimo do Paralije, treba da izdvoje oko četiri evra, a ako idu skroz do Neohorija, onda oko 6 evra u jednom pravcu. Do Atine cena je i preko 30 evra.

Nakon prelaska graničnog prelaza Evzoni već posle 500 metara nalazi se prva naplatna rampa na kojoj je putarina za motorna vozila u jednom pravcu 1,80 evra, odnosno 210 dinara.

Sledeća je naplatna rampa kod obilaznice u Solunu u opština Oreokastro. Tu je cena putarine za automobile 50 centi, a za motocikle 0,30 evra. Za vozila sa ili bez prikolice i visine veće od 2,70 metara je 1 evro, a za vozila sa ili bez prikolice visine preko 2,7 metara 1,50 evro. Naplata putarine od Soluna do Halkidikija ne postoji.

Putarinu kod Asprovalte vozači plaćaju 0,60 evra za motocikle, 0,90 evra za automobile i 2,30 - 3,20 evra za velika vozila.

- Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. i 15.-og u mesecu i u danima produženih vikenda u S. Makedoniji. Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 18 h, čekaćete veoma kratko na prolaz - navodi se na stranici Grčka info i dodaje:

Gde kupiti tag uređaj

Uređaji za elektronsku naplatu putarine, takozvani TAG uređaji, su u Pošti Srbiji dostupni od marta ove godine, ali se mogu kupiti kod AMSS i na ovlašćenim benzinskim stanicama. U zavisnosti od paketa i kredita koji uzimate, ovi uređaji koštaju od 3.000 do 6.550 dinara.

Ukoliko za plaćanje putarine kroz Srbiju koristite TAG uređaj dobijate popust pri uplati koji iznosi 6 odsto. Na primer, ukoliko želite da dopunite kredit na uređaju sa 3.500 sa popustom ćete ga platiti 3.290 dinara.

- Izlazak iz Grčke se najčešće odvija brže, jer se ponekad dešava da pri povratku grčka policija ne proverava pasoše. Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima uglavnom manje.

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja vozila uglavnom kraća.

Cena vinjete kroz Bugarsku

Putarina u Bugarskoj se ne plaća na naplatnim rampama već je neophodno da kupite vinjetu, a to možete uraditi u blizini graničnog prelaza na kiosku sa jasno istaknutim natpisom ili na prvoj pumpi na koju ćete naići kada uđete u Bugarsku.

Plaćanje se vrši samo u levima. Jedan lev je 60 dinara. Na benzinskim pumpama je moguće plaćanje u evrima, ali za to je poželjno da imate tačan iznos novčića u metalu.

Vinjetu možete takođe kupiti i na pumpi u Srbiji neposredno pre graničnog prelaza. Za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti takođe i e-vinjetu (elektronsku vinjetu) online putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL.

E-vinjete se kupuju po istoj ceni kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači ne moraju da se zaustavljaju da bi kupili vinjetu.

Cene vinjeta za put kroz Bugarsku

važenje tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) - 10 leva (5 €)

za 7 dana - 15 leva (8 evra)

za 30 dana - 30 leva (16 evra)

za 3 meseca - 54 leva (28 evra)

za 12 meseci - 97 leva (50 evra)

Ove cene su podložne promenama, ali one obično nisu velike, a kazna za neplaćanje putarine kupovinom vinjete iznosi 50 evra.

Vozači koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, treba da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake.

- Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama - savetuju na graničnom prelazu u Preševu.

U Grčku bez zelenog kartona

U Grčkoj nije potrebno posedovati zeleni karton jer za vozila registrovana u Srbiji važe nacionalne polise osiguranja. U Severnoj Makedoniji situacija je drugačija - neophodna je polisa osiguranja od odgovornosti, odnosno zeleni karton!

E, sad i kod ulaska u zemlju situacija se razlikuje. U Severnu Makedoniju srpski državljani mogu da uđu sa pasošem ili sa boimetrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš.

Prohor Pčinjski je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina.

Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve. Do prelaza možete ako se sa autoputa isključite kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran.

Poželjno posedovanje privatnog zdravstvenog osiguranja za put u Grčku

Između Srbije i Severne Makedonije postoji Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je regulisano pitanje korišćenja zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, turista u Severnoj Makedoniji, bez naplate usluga. Pod ovim uslugama se podrazumevaju samo hitne zdravstvene intervencije.

Ministarstvo spoljnih poslova savetuje da naši građani pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima.

Alternativni prelazi jesu malo rasterećeniji, ali ponekad zadržavanja i čekanja ima i na njima, sve do kraja avgusta kada se bliži kraj leta i kada gužve srazmerno tome krenu da opadaju.

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti i koji su manje opterećeni su Medžitlija-Níki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske.

Gorivo u Makedoniji jeftinije nego u Grčkoj

Sledeća stavka je svakako pun rezervoar i za oko 750 kilometara od glavnog grada do do Halkidikija biće potrebno oko 10.000 dinara.

Naravno računajte i na korišćenje automobila na moru, pa je zato najbolje da pazarite na poslednjoj benzinskoj pumpi u Makedoniji, pošto je gorivo znatno jeftinije nego u Grčkoj (a i kod nas). U Grčkoj za litar dizela treba izdvojiti oko 185 dinara, dok benzin košta oko 220 dinara.

Stranica Grčka info savetuje da se izbegava dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i može da se desi da čekate oko pola sata da se smena obavi i pored toga što nema gužve.

Svi koji putuju kolima u pravcu Grčke mogu uživo putem kamera pratiti stanje na graničnim prelazima Preševo, Tabanovce, Gradina i Bogorodica kao i stanje saobraćaja na naplatnim rampama u Makedoniji.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/ Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.