SITNO ODBROJAVANJE DO POČETKA BRANJA CRVENOG ZLATA: Malinari ne pristaju ispod ove cene!
Malinari, Foto: RINA

čekanje sa zebnjom

SITNO ODBROJAVANJE DO POČETKA BRANJA CRVENOG ZLATA: Malinari ne pristaju ispod ove cene!

Ako se uzmu u obzir uslovi obrade u prošloj godini i uporedimo sa proizvodnjom u ovoj, imamo skuplju i težu proizvodnju za 30 posto zbog poskupljenja repromaterijala i energenata

Objavljeno:

Sitno se odbrojova do ovogodišnje sezone berbe malina. Osim što imaju prbolem kako naći radnike, malinari će zbog loših vremenskih uslova koji nisu pogodovali ovom voću obrati i 30 odsto roda manje, a i kvalitet polodova je upitan. Ono što željno, ali i sa zebnjom očekuju jeste ovogodišnja cena crvenog zlata.

Asocijacija malinara Srbije imala je sastanak sa ministarkom poljoprivrede na kom su razgovarali o akontnoj ceni ovogodišnjeg roda i prilazima do malinjaka koji su uništeni u nevremenu.

- Pitali smo da li je moguće da neko izadje sa cenom od 200 dinara za rod 2023. godine. Ako se uzmu u obzir uslovi obrade u prošloj godini i uporedimo sa proizvodnjom u ovoj, imamo skuplju i težu proizvodnju za 30 posto zbog poskupljenja repromaterijala i energenata. Ono sto je realno i za nas i za otkupljivače je cena od tri eura sa tendencojom rasta zbog situacije u kojoj se nalazimo, rekao je za RINU Dobrivoje Radović predsednik Asocojacije malinara Srbije.

1 / 3 Foto: RINA

Zbog lagerovanja velikih količina maline od prošle godine hladnjačari su došli u veliki problem, a Ministarstvo poljoprivrede pomoglo je velike i male hladnjače kroz reprogram moratorijum, odobrenje sredstava od 300 dinara po kilogramu za rod iz 2022. uz uslove šest meseci grejs perioda i šest meseci rok vracanja uz garanciju neprodate robe.

- Ono što smo mi iz Asocijacije malinara tražili ministarka je rekla da će pomoći i pomognuto je sa 300 dinara za prošlogodisnji rod raznovrsnim benefitima, sa manjim procentom proizvodnje od prošle godine zbog vremenskih nepogoda, dodaje Radović.

Resorno ministarstvo raspisalo je i hitan nalog da se svi nekategodirsani putni pravci do malinjaka urede kako bi proizvođači mogli što pre da udju u svoje malinjake gde bi mogli da primene svoje agrotehničke mere i da obave berbu.

00:03

Ćerka poznatog voditelja otišla na selo i bere maline!

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.