Obmanuju nas godinama! U siru nema mleka, u soku voća, salame su bez mesa...
Foto: Stock

Šta mi jedemo...

Obmanuju nas godinama! U siru nema mleka, u soku voća, salame su bez mesa...

Na tržištu sve više namirnica pod imenom "mešovita hrana" kojima se obmanjuju potrošači. "Feta" od masti i vode, sokovi bez voća i salame koje mirišu na meso
Objavljeno:

- Navedeni obmanjujući proizvod kupljen je u jednoj od prodavnica u Beogradu. Na ambalaži piše "Fetiko" i to jasno navodi potrošača da je u pitanju feta sir, i takođe je logično da je proizvođač dao svoj upečatljivi naziv feta siru.

U marketima iznenađenje - meso znatno jeftinije!

Naravno kada se pročita deklaracija piše da je u pitanju "mešovita hrana sa sadržajem proizvoda od mleka i biljnih masti"! Kakav je to mešovit proizvod i kakve to veze ima sa sirom? Ta mešovita hrana sadrži 66 odsto vode, biljne masti 16 odsto, obrano mleko u prahu 12 odsto, mlečni protein 4 odsto, kuhinjsku so, E471, konzervans E202, sirnu kulturu i sirilo...

foto: Stock

- Kada se sve to analizira nije jasno ko je mogao takvom proizvodu, ako se tako može nazvati, dodeliti oznaku (*RS 20745*) i dozvoliti trovanje naroda, plus obmanu, jer je naziv proizvoda obmanjujući, a deklaracija nejasna - navode na "Tviteru".

- Objašnjenje da je dodavanje aditiva u ove proizvode u granicama normale i dozvoljenim količinama, kao u EU, ne pije vodu.

Za sir od biljnih masti i sve ostale proizvode koji samo pakovanjem podsećaju na originalni proizvod, niko nije kažnjen. Njihove cene su najčešće znatno povoljnije, pa su zato često u korpama potrošača. A niže cene mogu da postignu samo nekvalitetnim sirovinama i kratkim ubrzanim rokom proizvodnje.

- Ne može biti sira bez bar pet do šest litara kravljeg ili najmanje tri litra ovčijeg mleka - kaže Branislav Spasov, poljoprivrednik sa Stare planine. Ide i so i sirilo. Ovčiji je od 500 do 600 dinara, a kravlji 400 dinara. A za stari punomasni prevreli sir potrebno je vreme. Sve ispod ovih cena nije sir, već neke mešavine ili ostaci od sira.

(Espreso. rs / Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.