MORBIDNA Fejsbuk igrica PLAVI KIT tera decu na samoubistvo! Odnela je na stotine života, a sad je STIGLA I U SRBIJU! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP, Printscreen, Ilustracija

bolesno

MORBIDNA Fejsbuk igrica PLAVI KIT tera decu na samoubistvo! Odnela je na stotine života, a sad je STIGLA I U SRBIJU! (FOTO) (VIDEO)

Igrica pod nazivom "Plavi kit" širi se neverovatnom brzinom
Objavljeno: 22:44h

Deca vrlo lako postaju mete zbog radoznalosti, i vrlo aktivno koriste društvene mreže, a čak i kada shvate o čemu se radi, teško izlaze iz ovog začaranog kruga. Takođe, žrtve mogu biti i odrasli ukoliko su odbačeni ili psihički labilni.

Na tu temu razgovarali smo sa psihologom, Aleksandrom Janković, koja nam je ukratko objasnila šta se sve može preduzeti kako bi se deca zaštitila i koje sve mere predostrožnosti roditelji moraju preduzeti.

foto: Filip Plavčić

- Pre svega, roditelji su ti koji moraju imati otvoren odnos sa svojom decom, i biti upućeni u internet aktivnosti svoje dece. Roditelji moraju svakodnevno razgovarati sa svojom decom i pratiti njihovo ponašanje. Tokom odrastanja važno je usaditi im samopoštovanje kako bi se formirala snažna ličnost. Ovo je veoma bitno jer se na taj način sprečava da dete postane žrtva manipulacije, u bilo kom životnom periodu.

Na pitanje da li postoji mogućnost lečenja ukoliko je osoba već izmanipulisana doktorka Janković kaže:

- Ukoliko roditelji primete bilo koji vid neuobičajenog ponašanja kod svoje dece, ili ukoliko neka osoba iz vašeg okruženja ima do sada neviđeni obrazac ponašanja, obavezno treba potražiti pomoć stručnjaka. Postoje terapije koje će takvu osobu vratiti na pravi put. Važno je brzo odreagovati!

"PLAVI KIT" NASTAO U RUSIJI

Igra "Plavi kit" prvi put se pojavila u Rusiji 2015. godine. Proučavanjem statistika došlo se do zaključka da je više od stotinu tinejdžera koji su izvršili samoubistvo u periodu nastanka ove igrice, upravo bilo povezano sa "Plavim kitom".

Dakle, postoji mogućnost stati na put ovoj opasnoj igri, važno je samo pravovremeno odreagovati. Roditelji, čuvajte svoju decu i ne dozvolite da upadnu u kandže internet psihopata.

(Tijana Brkić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.