ŽENA PREMINULOG HEROJA SA KOŠARA ODLUČILA DA NAPIŠE KNJIGU: Zlatko je svima bio drug i brat, ovo je njegova PRIČA
Zlatko Solunac, Foto: Privatna arhiva, Kurir

heroj srbije

ŽENA PREMINULOG HEROJA SA KOŠARA ODLUČILA DA NAPIŠE KNJIGU: Zlatko je svima bio drug i brat, ovo je njegova PRIČA

Zlatko Solunac je preminuo 4. aprila 2021. godine

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Zlatko Solunac iz Kragujevca bio je jedan od hrabrih vodnika koji su branili otadžbinu na Košarama tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Kao i svi njegovi saborci, bio je spreman da da svoj život tokom dvomesečnih borbi u nezamislivim ratnim uslovima, oči u oči sa opasnim neprijateljem.

Uspomene na ove hrabre junake, ni posle 25 godina ne blede, a Zlatkova priča je samo još jedna u nizu priča o ratnim herojima.

Preminuo je 4. aprila 2021. godine u 48. godini života, ali supruga Slađana ne želi da njegovo ima padne u zaborav. Odlučila je da napiše knjigu o Zlatku na osnovu svedočenja njegovih saboraca i time prikaže celoj Srbiji ko je bio on, ali i svetu koliko su Košare bile jedna svetla tačka hrabrosti i požrtvovanosti srpske vojske.

"Moj suprug Zlatko potiče iz jedne skromne i radničke porodice. O njemu možete čuti hiljadu i jednu priču, dogodovštinu, mnogobrojna životna iskustva i trenutke provedenih sa njim. Svako ima svoju priču o Zlatku. Svako ga je voleo na sebi jedinstven način i to govori samo o tome koliko je on voleo ljude i koliko su oni voleli njega. Dok pričam o Zlatku, reči mi teško, ali ujedno i lako izlaze iz duše... jer za njega može da se iskoristi milion reči hvale i poštovanja. Ali u ovom trenutku svaka reč povlači jednu suzu, što samo znači da je od srca rečena... Za nekoga je bio brat, posebno za saborce na ratištu, za nekoga je bio dobar prijatelj, drug, a za mnoge je heroj zbog poduhvata u životu", započinje priču njegova supruga Slađana Solunac.

Zlatko Solunac
Zlatko Solunacfoto: Privatna arhiva

Kako kaže, Zlatko je imao jednu karakternu osobinu koja se uvek isticala kada su u pitanju Kosovo i Košare.

"Nikada nije voleo nepravdu, to ga je užasno pogađalo. Nije voleo ni ljude koji su svesno lagali da su se borili i bili gde i on, a nisu se makli iz kuće. Po završetku jednogodišnje srednje vojne škole, prvo radno mesto mu je bilo Kosovo i Metohija. Moj suprug je bukvalno iz školske klupe otišao u rat", objašnjava Slađana.

U avgustu 1998. godine tokom početnih ratnih zbivanja, Zlatko je zajedno sa celom klasom vojne škole poslat na KiM.

Medalje
Medaljefoto: Privatna arhiva

"Po završetku srednje vojne škole, moj suprug je sa celom klasom poslat i stacioniran na Kosovu i Metohiji. On je to prihvatio sa ponosom. Sećam se da kada je dolazio na odsustva, provodili smo vreme zajedno i satima mi je pričao šta je sve viđao tokom vojnih operacija, izjadao mi se i na taj način je olakšavao dušu. A onda kada je krenuo rat 1999. godine, prošao je pakao sa ostalim vojnicima na Košarama i te traume je nosio sa sobom.Često mi je govorio da svi ljudi idu kod psihijatra i "piju bensedine", a on ide kod njegove Slađe. Ja sam mu bila podrška i bezrezevna ljubav koje su mu bile potrebne", priča setno Slađana Solunac i dodaje.

"Naravno, mnogo više tema je imao sa vojnicima i saborcima kada se sastave nekoliko puta godišnje u Kruševcu, kod njih ili kod nas kući. Teme bi se nizale sve do jutra, svega bi se prisetili"

Zaltko Solunac sa saborcima
Zaltko Solunac sa saborcimafoto: Privatna arhiva

Kako kaže, svima je Zlatkova smrt teško pala, posebno njegovim bivšim saborcima i svakome na svojstven način nedostaje.

Zbog toga je dobila ideju da napiše knjigu o svom suprugu.

"Zlatko je oduvek maštao da napiše knjigu o svom životu, od detinjstva do vojničkog života i svega što mu je on doneo. Brz odlazak ga je sprečio u tome i odlučila sam da zamolim prijatelje, vojnike, saborce i kolege da napišu po čemu će ga pamtiti. To bi trebalo da bude knjiga samostalnih priča u kojima je glavni junak Zlatko Solunac. O samim ratnim zbivanjima neka pišu istoričari", zaključuje Slađana.

Zlatko sa svojom porodicom
Zlatko sa svojom porodicomfoto: Privatna arhiva

Ovo su samo neka od svedočenja saboraca iz knjige o Zlatku Soluncu:

"O njemu bih mogao dva romana da napišem jer smo se družili gotovo 40 godina, ali ukratko „tih, nenameljiv, gotovo uvek po strani ali uvek spreman da pomogne, bez da mu iko to traži“.

"Najjači, najpametniji, najbolji, to je moj vodnik Suki snaga i srce lava , išao je glavom gde niko nije smeo nogom, bio je neustrašiv i pravedan…"

"Dragom i poštovanom bratu vodnik Solunac Zlatku večno zahvalan za sve što je uradio za svoju jedinicu čiji sam pripadnik bio. Za državu Srbiju i ceo Srbski rod, mnogi su danas živi zahvaljujući velikom junaku i patrioti Solunac Zlatku"

Zlatko Solunac bio je ratni veteran 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa, 24. bataljona za specijalna dejstva Kragujevačkog korpusa i 5. bataljona Vojne policije Vojske Srbije

Odlikovan je više puta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

05:41

KOSOVO NIJE MIT, NEGO ZAVET I ISTORIJSKA ČINJENICA! Đurđević Stamenkovski: Pogledajte! Zbog OVOGA je VIZNA LIBERALIZACIJA DOBRA!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.