DA I ŽENE U ZATVORU NE BUDU ZABORAVLJENE! Centar Zvezda sprema POKLONE ZA OSUĐENICE u Požarevcu i treba im PODRŠKA
Zatvor za žene, Foto: Zorana Jevtić, PRINTSCREEN/YOUTUBE/SATTELEVIZIJA, printscreen/facebook/centar zvezda

dan žena. svih žena.

DA I ŽENE U ZATVORU NE BUDU ZABORAVLJENE! Centar Zvezda sprema POKLONE ZA OSUĐENICE u Požarevcu i treba im PODRŠKA

Svesni problema sa kojima se žene iza rešetaka suočavaju, "Centar Zvezda" je pokrenulo inicijativu da se pripremi simboličan poklon za svaku ženu koja je u KPZ za žene u Požarevcu

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Dok se mnogi van zidina zatvora pripremaju za proslavu Međunarodnog dana žena, često se zaboravlja da žene iza rešetaka takođe zaslužuju poštovanje i priznavanje.

Baš kao i njihove slobodne koleginice, žene u zatvorima zaslužuju da budu poštovane i da im se priznaju njihova ljudska prava, uključujući i pravo na praznovanje 8. marta.

Svesni problema sa kojima se žene iza rešetaka suočavaju, a to su usamljenost, socijalna isključenost, stigmatizacija i nedostatak podrške, Udruženje građana "Centar Zvezda" je pokrenulo inicijativu da se pripremi simboličan poklon za svaku ženu koja je na izdržavanju kazne u ženskom zatvoru u Požarevcu.

Zatvor
Zatvorfoto: Vladimir Sporčić

U razgovoru za Espreso iz Udruženja objašnjavaju da su na ovu ideju došli nakon prisustvovanja jednom predavanju o položaju žena koje izdržavaju kaznu zatvora.

U zatvoru se nalaze žene koje su neretko odbačene od svojih porodica, nemaju dovoljnu podršku prilikom izlaska i resocijalizacije, neke od njih su delo učinile u samoodbrani ili pod nekim pritiskom, a mi verujemo da svako ljudsko biće zaslužuje drugu priliku i da se oseća dostojanstveno makar na taj jedan dan," kažu iz Centra Zvezda.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/SatTelevizija

Odobrenje i podršku dobili su od uprave Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu i kako navode, potrebna im je pomoć u prikupljanju sredstava za pravljenje poklon paketa za ovu ciljnu grupu

Njih ima oko 270 i smatrali smo da bi prigodno bilo da dobiju kozmetiku, knjigu i neki slatkiš", kažu za Espreso.

Donacije se prikupljaju u Beogradu, na adesu udruženja - Ulica Mozerova 38, 11080 Beograd.

Realizacija akcije će biti 7. ili 8.marta u zatvoru u Požarevcu.

Inače, Udruženje Centar Zvezda deset godina unazad pruža podržku i pomoć mladima koji pripadaju vulnerabilnim kategorijama društva, a koji se nalaze u različitim vrstama potrebe za podrškom. U radu sa mladima nailazili su i videli posledice stigmatizacije i diskriminacije u društvu.

Tako je i njihov najvažniji projekat "Kuća mogućnosti", o kojem smo nedavno pisali, osmišljen sa ciljem da se pomogne omladincima koji izlaze iz alternativnog smeštaja. Tako već 10 godina zbrinjavaju mlade koji izlaze iz hraniteljskih porodica i doma za nezbrinutu decu i osposobljavaju ih za samostalni život.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:15

NOVA ŠANSA ZA OSUĐENIKE: U zatvoru uče školu kako bi se što bolje uklopili u društvo (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.