ZAJEDNIČKI TAG ZA NAPLATU PUTARINE U SRBIJI I SEVERNOJ MAKEDONIJI U FUNKCIJI: Evo šta vozači MORAJU DA URADE!
Putarina, Foto: Aleksandra Čolić

ELEKTRONSKA NAPLATA

ZAJEDNIČKI TAG ZA NAPLATU PUTARINE U SRBIJI I SEVERNOJ MAKEDONIJI U FUNKCIJI: Evo šta vozači MORAJU DA URADE!

Vesić je istakao da, prema procenama, u toku letnje sezone na dnevnom nivou kroz Severnu Makedoniju prođe oko 7.000 vozila sa srpskim tablicama

Objavljeno:

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji je u funkciji i svih 700.000 korisnika taga za elektronsku naplatu putarine u Srbiji, ukoliko putuju ili prolaze kroz tu zemlju, mogu da ga koriste na svih devet naplatnih rampi, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Da bi vozači mogli da koriste tag uređaj, kako je naveo Vesić, neophodno je da urade prekonfiguraciju taga, a to znači da je potrebno da on bude vezan za platnu karticu, kako bi mogao da se koristi u Sevenoj Makedoniji, i nekim drugim zemljama.

"Prekonfuguracija traje do pet minuta i onda, nakon toga, se bilo koja naplata putarine naplaćuje sa vaše platne kartice. To znači da više nema potrebe da imate novac na svom tagu, čak i u Srbiji, pošto ćete na isti način plaćati i u našoj zemlji", rekao je Vesić za Tanjug.

Kako je objasnio, ukoliko je neko imao novac na tagu koji nije stigao da potroši, taj novac će biti vraćen na platnu karticu.

"Na ovaj način brže i jednostavnije može da prođe kroz Severnu Makedoniju svako ko koristi auto-puteve, a ima srpski tag", rekao je ministar.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Na pitanje da li će tag moći da se koristi i bez "vezivanja" za karticu, Vesić je rekao da postoji mogućnost korišćenja pripejd taga, ali samo u Srbiji.

"Ako želite da koristite tag, u drugim zemljama, za početak u Severnoj Makedoniji, potrebno je da on bude vezan za platnu karticu", rekao je ministar.

Za one koji nisu konfigurisali tag iz bilo kog razloga, Vesić kaže da je pripremljeno jedno mobilno na poslednjoj naplatnoj stanici u Srbiji - "Preševo", na granici sa Severnom Makedonijom, gde to može da učini za pet do 10 minuta.

Kako je naveo, tag je operativan nakon 30 minuta od trenutka kada se izvrši rekonfiguracija.

Vesić je istakao da, prema procenama, u toku letnje sezone na dnevnom nivou kroz Severnu Makedoniju prođe oko 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

"Ovo će za te vozače biti veliko olakšanje, pošto neće biti zadržavanja, menjanja novca i čekanja kusura", istakao je Vesić u izjavi za Tanjug.

Kako je dodao, to se odnosi i na tagove Severne Makedonije, čiji će vozači po istom sistemu moći da putuju kroz Srbiju.

"U narednom periodu očekujem da imamo uključene u sistem zajedničke naplate Hrvatsku, Grčku i BiH", rekao je Vesić.

Naglasio je da aplikaciju razvilo JP "Putevi Srbije". To znači bolji protok ljudi, manje gubljenje vremena i veći komfor za ljude", konstatovao je Vesić.

Iz "Puteva Srbije" podsećaju da korisnici elektronske naplate putarine imaju popust od šest odsto na cenu putarine.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.