Plan državnog udara: Krenuli da ubiju Erdogana, a evo šta ih je zaustavilo (VIDEO)
Foto: Twitter

DETALJI PROCURELI U JAVNOST

Plan državnog udara: Krenuli da ubiju Erdogana, a evo šta ih je zaustavilo (VIDEO)

Prepiske sa detaljima pokušaja vojnog udara i sa imenima 80 zvaničnika koji su trebali da preuzmu vlast procurili su u javnost
Objavljeno: 18:08h

- Dokumenti do kojih je došla Al Džazira verovatno su dostavljeni iz najvišeg vrha Turske vlade. U njima se navodi da je vojni udar trebao da počne u 21:30 po lokalnom vremenu, zauzimanjem dva najveća mosta u Istanbulu i državne TV stanice. U isto vreme, tri helikoptera i 40 vojnika trebali su da zauzmu hotel u Marmarisu u kojem je boravio predsednik Erdogan - objašnjava politički analitičar Marvan Bišara.

Najzanimljiviji deo se odnosi na spisak 80 osoba koje su trebale da zauzmu ključne pozicije u državi nakon što se vojni udar uspešno provede.

- Udar je trajao otprilike šest sati. Predvodnici udara su očekivali da će ih narod Turske masovno podržati i da će im se ostatak vojnih snaga pridružiti. To se, naravno, nije desilo. Predsednik Erdogan je zamolio građane da izađu na ulice i ostanu tamo, jer smatra da kriza još traje - dodaje Bišara

Merkelova skresala Erdoganu: Uvedeš li smrtnu kaznu - zaboravi na članstvo u EU!

- Do sada je uhapšeno 6000 osoba, što ukazuje na to da Erdogan možda koristi situaciju kako bi uklonio sve kritičare njegove vlade - navodi Bišara, dodajući da još nije izvesno kojim će pravcem Turska krenuti.

(Espreso.co.rs / Kurir)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.