Plan državnog udara: Krenuli da ubiju Erdogana, a evo šta ih je zaustavilo (VIDEO)
Foto: Twitter

DETALJI PROCURELI U JAVNOST

Plan državnog udara: Krenuli da ubiju Erdogana, a evo šta ih je zaustavilo (VIDEO)

Prepiske sa detaljima pokušaja vojnog udara i sa imenima 80 zvaničnika koji su trebali da preuzmu vlast procurili su u javnost
Objavljeno: 18:08h

Al Džazira je došla u posed dokumenata koji otkrivaju da su osobe koje su učestvovale u pokušaju vojnog udara u Turskoj planirale da uhapse ili ubiju predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. U prepiskama koje su pučisti vodili putem servisa za poruke WhatsApp nalaze se detalji o uklanjanju turskog predsednika i imena 80 zvaničnika koji su trebali da preuzmu vlast posle vojnog udara.

Haos ne napušta Istanbul: Uhapšen vođa puča, zamenik gradonačelnika upucan u glavu! (FOTO)

Takođe, sadrže instrukcije vojnim snagama da otvore vatru na policijske službenike koji pruže otpor. Iz njih se vidi da su međusobno komunicirale većinom vođe udara koji su prenosili naredbe dalje, kao i povratne informacije. Udar je trebao da počne kasnije, odnosno u tri ujutro, ali čini se da su informacije procurele i da su bili prinuđeni da krenu ranije.

Tri helikoptera sa 40 pripadnika specijalnih snaga upala u hotel u Marmarisu, gde je odsedao turski predsednik, koga su vojnici planirali da uhapse ili ubiju, navodi se u dokumentima. Međutim, Erdogan je hotel napustio privatnim helikopterom pola sata pre dolaska odmetnutih vojnika.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.