KADA ONI NESTANU, DOLAZI VEĆA SILA: Sede, uče i čekaju, a vrlo brzo će zameniti teroriste!
Foto: Printscreen/Youtube/Tea Partiest

"sveti rat" se nastavlja

KADA ONI NESTANU, DOLAZI VEĆA SILA: Sede, uče i čekaju, a vrlo brzo će zameniti teroriste!

Analitičar i profesor na sarajevskom univerzitetu, Vlado Azinović, smatra da je ISIS doživeo poraz, ali ukazuje na njihovog naslednika koji će nastaviti da se bori za ideju stvaranja globalnog kalifata
Objavljeno:

Teritorija koju je kontrolisala ID svela se sa 100.000 kvadratnih kilometara u 2014. godini na oko 60.000 i uglavnom je reč o fragmentiranim džepovima.

Mesečni prihodi ID-a u 2015. godini iznosili su 81 miliona dolara i uglavnom su dolazili od preprodaje nafte i gasa, a sada su smanjeni za 62 odsto.

A poseban problem je to što ID podstiče i podupire terorističke napade širom sveta, a to bez obzira na poraze na vojnom planu čini i danas.Različite su procene o tome koliko je bilo terorističkih napada u svetu i kreću se od dve do 10.000 pri čemu je poginulo 25.000 ljudi, a 24.000 je ranjeno.

PUTIN TEŠKO OPTUŽIO AMERIKU: Tajne službe stvorile malver, to će im se obiti o glavu!

foto: printscreen/facebook/kurdistan news

Najizloženiji napadima bili su Irak, Sirija, Avganistan, Pakistan i Turska.

Azinović je zaključio da je poraz ID izvestan, ali “narativ žrtvovanja” nastaviće da živi u glavama brojnih simpatizera pa tako i onih u BiH izloženih radikalizovanju koji će čekati drugu priliku odnosno novu organizaciju koja će ih pozvati u sveti rat.

FRANCUSKA DOBILA NAJMLAĐEG PREDSEDNIKA IKADA! Makron zvanično preuzeo dužnost! (FOTO)

On već vidi potencijalnog naslednika ID: “Al Kaida, sedi, uči od ID i čeka”, upozorio je Azinović ističući da je ta organizacija takođe zagovornik globalnog kalifata samo je manje sklona “revolucionanom” načelu “sada i odmah” kakav zagovara ID.

(Espreso.co.rs/Net.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.