KADA ONI NESTANU, DOLAZI VEĆA SILA: Sede, uče i čekaju, a vrlo brzo će zameniti teroriste!
Foto: Printscreen/Youtube/Tea Partiest

"sveti rat" se nastavlja

KADA ONI NESTANU, DOLAZI VEĆA SILA: Sede, uče i čekaju, a vrlo brzo će zameniti teroriste!

Analitičar i profesor na sarajevskom univerzitetu, Vlado Azinović, smatra da je ISIS doživeo poraz, ali ukazuje na njihovog naslednika koji će nastaviti da se bori za ideju stvaranja globalnog kalifata
Objavljeno:

Teroristička organizacija Islamska država više ne uspeva da popuni svoje redove sa više od pedesetak pristalica koji dolaze iz različitih delova sveta, ali njihove strateške ciljeve preuzeće već vidljivi naslednik, izjavio je Vlado Azinović, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka (FPN) i analitiča koji se godinama bavi fenomenom islamskog terorizma.

“U 2014. i 2015. godini ID je mesečno uspevao da regrutuje po 2.000 novih boraca. Sada je ta brojka svedena na pedesetak”, rekao je Azinović a prenosi Hina.

foto: Reuters

Azinović se poziva na informacije američkog Ministarstva državne bezbednosti.

Prema tom izvoru, od 2011. godine u Siriji i Iraku do kraja 2016. godine borilo se 42.900 osoba iz najmanje 120 država od kojih je njih najmanje 7.900 bilo iz zapadnih zemalja.U Siriji i Iraku trenutno ima oko 20.000 šiita – stranih boraca koji dolaze ili iz libanskog Hezbolaha ili iz iranskih odnosno iračkih paravojnih milicija.

SEVERNA KOREJA PRIZNALA: Testirali smo novu vrstu raketa! Kim dao zastrašujuće obećanje!

Jak vojni pritisak na ID doveo je do toga da je ta teroristička organizacija izgubila kontrolu nad teritorijom uz tursku granicu koja je bila ključna za dolazak islamističkih simpatizera u Siriju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.