POLJSKA OPKOLJAVA KALINJINGRAD: Biće postavljena ograda sa 3 HILJADE KAMERA (FOTO)
Opkoljavanje Kalinjingrada, Foto: ARTUR RESZKO

NATO i Rusija

POLJSKA OPKOLJAVA KALINJINGRAD: Biće postavljena ograda sa 3 HILJADE KAMERA (FOTO)

Do oktobra gotova granična ograda sa Rusijom, pokrivaće je 3.000 kamera

Objavljeno:

Poljska će krajem septembra ili početkom oktobra dovršiti elektronsko obezbeđenje granice sa Rusijom sa više od 3.000 kamera u šta je uložila 88 miliona evra.

To je danas saopštio Marijuš Kaminjski, poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije.

- Završavamo opremanje granice oko cele ruske Kalinjingradske oblasti . Imaćemo potpuni nadzor nad celom granicom sa Rusijom - kazao je Kaminjski državnoj televiziji TVP.

Na oko 199 kilometara granice poljske vlasti za njeno obezbeđenje od aprila postavljaju preko 3.000 kamera i 200 kilometara kablova za detekciju što će poreske obveznike koštati 88 miliona evra.

Takva ograda se modernim sistemom senzora i kamera već je postavljena na više od 200 kilometara granice Poljske i Belorusije.

Portparol Granične straže Ana Mihalska kazala je TVP da će ove godine biti izabran izvodjač radova a sledeće će početi izgradnja sistema nadzora tamo gde istočne granice Poljske čine reke.

1 / 4 Foto: ARTUR RESZKO

- Ove sedmice raspisuje se tender za elektronsku barijeru na reci Bug. To će biti supermoderna elektronska ograda ukomponovana u težak teren sa 5.500 dnevnih i noćnih kamera i senzora pokreta. Tako da miš ne može da se provuče preko granice - kazao je Kaminjski.

Bez obzira na savremeno opremljenu ogradu na granici sa Belorusijom koju čuva pored 5.000 pripadnika Granične straže i 1.000 policajaca i 4.000 vojnika i dalje izbeglice i migranti tom istočnom rutom preko Minska pokušavaju, a neki uspevaju, da uđu u Evropsku uniju.

Početkom ove sedmice zamenik ministra unutrašnjih poslova Maćej Wonšik kazao je da tenzije i pritisak polako jenjavaju ali da su poljske patrole i dalje meta napada sa druge strane granice.

- Sigurno je mirnije, što ne znači da ne može nešto da se desi. Svako malo naše patrole napadaju kamenicama, granjem. Ali realni pritisak na granicu jeste manji - kazao je Vonšik državnom Poljskom radiju.

Prema novim izveštajim poljske Granične straže samo od početka septembra je zabeleženo 340 pokušaja nelegalnog prelaska granice iz Belorusije, a od početka godine bilo je više od 21.000 pokušaja.

Bonus video:

01:53

PUTIN SE SASTAO SA KIMOM NA KOSMODROMU: Čvrst stisak ruke i osmesi

(Espreso/Kurir.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.