EMBARGO: Poljska donela VELIKU ODLUKU!
Žitarice, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

ekonomija

EMBARGO: Poljska donela VELIKU ODLUKU!

Poljska vlada produžila embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine.

Objavljeno:

Poljska vlada je danas odlučila da produži embargo na uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali će dozvoliti njihov tranzit kroz Poljsku, bez obzira na to da li će Evropska komisija produžiti embargo ili će dozvoliti slobodan uvoz.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je uoči današnje sednice da vlada poziva Evropsku komisiju da produži embargo na uvoz ukrajinskih žitarica.

"Znamo da je tržište poljoprivrednih proizvoda destabilizovano zbog rata u Ukrajini. Mi smo u aprilu odlučili da blokiramo uvoz žitarica iz Ukrajine u Poljsku. Embargo važi do 15. septembra, a nezavisno od toga šta će učiniti EU, mi ćemo embargo produžiti", kazao je Moravjecki.

Poljska je ranije zatražila od Evropske unije da finansira infrastrukturu u Poljskoj sa 1,5 milijardi evra, kako bi omogućila veći tranzit ukrajinskih žitarica do luka na Baltiku i drugih zemalja EU.

Vicepremijer i lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski poručio je sa sednice vlade Ukrajincima da "moraju da razumeju" da Poljska mora da vodi računa o svom selu.

"Mi jesmo spremni da pomažemo Ukrajini u ratnim vremenima i u vreme obnove, i želimo da u njoj učestvujemo, ali isto tako moramo da vodimo računa o našim građanima, o našoj poljoprivredi, o našem selu. I vodićemo. A mislim da naši prijatelji Ukrajinci to moraju da razumeju", rekao je Kačinjski.

Ukrajinskim zvaničnicima, koji razočarano kritikuju odluku Poljske da produži embargo, Kačinjski je poručio da to rade "iz propagandnih razloga".

1 / 4 Foto: Printscreen/Adria media TV

"Naravno da ćemo učiniti sve da Ukrajina pobedi u tom ratu, u punom smislu te reči, ali budući odnosi, nadam se i siguran sam veoma prijateljski, moraju da budu zasnovani na poštovanju interesa obe strane", kazao je Kačinjski.

Embargo na uvoz pšenice, kukuruza i suncokreta u Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, Evropska unija je uvela u maju jer su se te zemlje žalile da su njihovo tržište preplavile žitarice iz Ukrajine po damping cenama, umesto da samo prođu u tranzitu do zemalja Afrike i Azije, kako je bilo dogovoreno.

Embargo je prvo uveden do 6. juna, a zatim je produžen do 15. septembra.

Ministar poljoprivrede Poljske Robert Telus rekao je posle sednice vlade da "nema nikakvih stvarnih razloga da Evropska komisija ne produži embargo".

Kada su proletos protestovali što ukrajinske žitarice ostaju u Poljskoj, poljoprivrednici iz te zemlje su tražili da budu objavljena imena poljskih nakupaca i trgovaca koji su profitirali od uvoza ukrajinskih žitarica. Iako je obećao da će objaviti spisak, ministar Telus to nije učinio.

Kačinjski je danas optužio Nemačku i Francusku da interesi njihovih preduzeća stoje iza odluke da se ponovo dozvoli uvoz ukrajinskih žitarica u EU.

Bonus video:

01:14

RUSIJA ODUZIMA UKRAJINI CRNO MORE, POLJSKA I LITVANIJA IDU PO DEO! Samardžija: Šalju 25.000 vojnika, vraćaju svoju teritoriju

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.