"NEMAMO KONKURENCIJU U SRBIJI U SVIM SEGMENTIMA!" Terzić pričao Italijanima o "dizanju" Zvezde
Zvezdan Terzić, Foto: Starsport©

OTVORIO DUŠU

"NEMAMO KONKURENCIJU U SRBIJI U SVIM SEGMENTIMA!" Terzić pričao Italijanima o "dizanju" Zvezde

Mi ćemo nastaviti da radimo kao da se spremamo za osvajanje Lige šampiona. Fudbal je lep zato što je pun iznenađenja, rekao je Zvezdan

Objavljeno: 15:32h

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde pričao je za italijanski portal Sportpres24.

- Crvena zvezda je daleko bolja od svih u Srbiji i nema rivala u domaćem prvenstvu. Razlika sa kojom smo završili u odnosu na drugoplasirani TSC govori o tome. Opredeljenje svih nas u klubu je da stremimo Evropi i da budemo u društvu velikih evropskih klubova. Finansijski ne možemo da im pariramo, ali na terenu možemo što smo pokazali i kada smo pobedili Liverpul koji je te sezone osvojio Ligu šampiona. U Srbiji zaista nemamo konkurenciju i tako je već godinama. Glavni razlog za to je način na koji radimo i temeljno planiramo. Kvalitet tima je proizvod toga rada - počeo je Terzić.

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzićfoto: Starsport©

Postali ste funkcioner Zvezde pre devet godina i od tada dominirate srpskim fudbalom. Koji su vam bili prvi potezi?

- Gledano iz ove perspektive, dve deluje nestvarno. Kada sam došao u Crvenu zvezdu, klubu je bila isključena struja a zaposleni su bili u štrajku. Morao sam da se bavim mikromenadžmentom i da idem od osobe do osobe. Paralelno sa tim sam se bavio fudbalskim stvarima, sklapanjem tima i svim ostalim što ide uz to. Situacija je bila takva da smo trenera morali da promovišemo po danu na tribinama jer u medija centru nije bilo struje. Imali smo ogromne dugove i vladalo je veliko nezadovoljstvo u klubu - kaže Terzić.

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzićfoto: Starsport©

Otkriva i šta smatra najvećim uspehom.

- Počeo sam od najsitnijih detalja, uz pomoć najbližih saradnika, kao i ljudi koji vole Crvenu zvezdu. Uspeli smo da se dignemo i da rastemo iz godine u godinu. Tri godine kasnije je kao plod tog rada stigao plasman u Ligu šampiona i čuvena pobeda nad Liverpulom. Danas igramo Ligu šampiona kao direktan učesnik. Najvećim uspehom smatram to što smo vratili šampionsko samopouzdanje i da shvatamo kao normalnu stvar osvajanje titula i pobeđivanje velikih timova u Evropi - rekao je Terzić.

Ne tako davno je Crvena zvezda bila šampion Evrope. Šta se desilo posle rata pa više nemate takve talente kao nekada?

- Crvena zvezda je i dalje rasadnik sjajnih fudbalera i mnogi fudbaleri koji su prošli kroz njenu školu ili prvi tim danas igraju za velike evropske klubove: Luka Jović, Ivan Ilić, Marko Grujić, Mihailo Ristić, Aleksa Terzić, Uroš Račić, Dejan Joveljić… Sve su to reprezentativci Srbije koji su ponikli u Crvenoj zvezdi otkako sam ja u klubu. Takođe, Predrag Rajković, Srđan Babić, Darko Lazović, Nemanja Radonjić su igrači koji su bili deo našeg kluba. Da ne pominjem Strahinju Erakovića koji je verovatno najbolji srpski štoper ili Stefana Mitrovića kojeg smo doveli prošle godine. Prodali smo i mladog Marka Lazetića u u Milan tako da smo i dalje sjajna fabrika mladih fudbalera - istakao je Terzić.

Strahinja Eraković
Strahinja Erakovićfoto: EPA/Christian Bruna

Otkako vi vodite Crvenu zvezdu, pretvorili ste prvenstvo u jednosmernu ulicu. Da li je Zvezda prevelika za ostale ili oni nemaju jake lidere poput vas?

- Kao što sam rekao na početku, nemamo konkurenciju u Srbiji. Ne samo kada su u pitanju fudbaleri, već i organizacijski u svakom segmentu koji se tiče funkcionisanja kluba. Možda su rezultati koje smo pravili u Evropi prethodnoih godina za nekoga iznenađenje, ali za mene nisu. Zato što znam šta smo radili da dođemo do toga. A ključ uspeha je što nikad nismo zadovoljni postignutim i uvek hoćemo još. U Crvenoj zvezdi ne postoji minuli rad. Uvek moraš da budeš bolji, više posvećen i svakog dana sve aktivniji. To je način na koji radimo, a u način rada drugih klubova u Srbiji zaista ne bih želeo da ulazim…. Fokusirani smo na Evropu i želimo da se takmičimo sa klubovima iz Lige šampiona gde imamo najmanji budžet od svih - poručio je Terzić.

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzićfoto: Starsport©

Da li mislite da sa fubalskom globalizacijom postoje šanse da opet nekada vidimo Crvenu zvezdu u finalu evropskog takmičenja?

- Novac je i dalje glavni faktor u fudbalu i tu smo limitirani jer naša liga nije atraktivna sponzorima kao neke druge. Naravno, u sportu uvek postoji nada i mi ćemo nastaviti da radimo kao da se spremamo za osvajanje Lige šampiona. Fudbal je lep zato što je pun iznenađenja - jasan je Terzić.

Zlatna generacija Crvene zvezde - Prvaci Evrope u Bariju 1991.  godine
Zlatna generacija Crvene zvezde - Prvaci Evrope u Bariju 1991. godinefoto: Profimedia

Od narednog leta UEFA uvodi nosi sistem takmičenja sa 36 klubova u Ligi šampiona gde svi igraju protiv svakoga. Da li je to korak napred?

- Taj format je i dalje nepoznanica za većinu evropske publike. Nama će to doneti garantovanih osam utakmica umesto dosadašnjih šest. Od čega pet na našem stadionu. Moramo da budemo zadovoljni. Format je takav da će se igrati i plej-of za klubove plasirane od 9. do 24. mesta što opet otvara mogućnost klubovima poput Crvene zvezde da iznenade. Ovaj trenutni format je prilično zatvoren jer samo 16 timova ide dalje. A može da vam se desi da izvučete Mančester siti i Real Madrid u grupi. Tako da će novi format svakako biti interesantniji - zaključio je Terzić.

Bonus video:

00:45

Zvezdan Terzić predvideo koga će Zvezda dobiti na žrebu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.