EKSKLUZIVNI INTERVJU Vuk Drašković: Da me nisu izdali, bio bih predsednik, ne bi bilo rata na Kosovu i NATO bombi (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO INTERVJU NEDELJE

EKSKLUZIVNI INTERVJU Vuk Drašković: Da me nisu izdali, bio bih predsednik, ne bi bilo rata na Kosovu i NATO bombi (FOTO) (VIDEO)

- Situacija je u mnogo čemu gora nego pre 25 godina, pa čak ni u vreme koje je prethodilo NATO bombardovanju Srbije. Nije se moglo zamisliti nešto ovako u srpskim medijima, da se ovako javno, kroz blato provlače ambasadori kojima smo ovde domaćini

Objavljeno: 15:20h
Milka Radović

Kakva je trenutna uloga Šešelja na političkoj sceni Srbije?

- E, pa to svako u Srbiji vidi. Nepromenjena je slika. Mi smo se razišli oko strateškog pitanja. On je tvrdio da se Srbija brani u Kninu, i sa SPO mora da podrži Miloševića, a ja sam tvrdio da se Knin brani u Srbiji, i da SPO svim snagama mora da ruši Slobodana Miloševića. Čuo sam da sada pevaju pesmu u njegovoj partiji "Ka Evropi spuštena je rampa, srpskom rukom od Donalda Trampa". To su besmislice koje truju narod. Do juče si prodavao Srbima priču da je Amerika najveći neprijatelj našeg naroda, kleo je, vodio celu kampanju da nestane Amerika i Evropa, a preko noći si se okrenuo njima.

Marko Janković o 5. oktobru: Sve je bilo glupo i programirano, posle Slobe došli su gori (VIDEO)

Pa, promenila se vlast.

- Promenila se vlast, ali samo se idiotima može prodavati priča da je Donald Tramp najveći neprijatelj Amerike, prijatelj Srbije, da će nam vratiti Kosovo, Republiku Srpsku, Crnu Goru, uništiti Evropsku uniju, da će rasturiti do temelja NATO, i na kraju, da će ispuniti najveću želju Srba - uništiti Ameriku. To da priča neki pijanac u kafani, pa da se i nasmejete, ali kad to srpski analitičari pričaju, kad to čitate, onda se zabrinete za mentalno stanje i tih koji to pričaju, i onih koji u to počinju da veruju.

foto: Filip Plavčić

Kako komentarišete pobedu Donalda Trampa, i kao će i da li će se njegova pobeda odraziti na odnose Srbije i SAD?

- Možda će posredno uticati. Ja sam priželjkivao njegovu pobedu, jer je on sam izrekao neke stvari koje sam podržavao, da nije Rusija strateški neprijatelj Americi, i obrnuto, da treba činiti sve da se izbegne apokalipsa, odnosno vojni sukob Rusije i Amerike. Ja se nadam da će se to i desiti. Pribojavao sam se da bi pobedom Hilari Klinton ta crvena linija užasa mogla da bude pređena, a možda i grešim. Možda bi Hilari u ustupcima sa Putinom išla dalje, jer nije bila opterećena da je njegov Trojanski konj, a demokrate su Trampa optuživali da je Trojanski konj Vladimira Putina. Mada, on nije ni demantovao, ni potvrđivao.

Kako će Srbija pamtiti Slobodana Miloševića?

- On i njegov režim srušili su srpski 20. vek. Na kraju 20. veka su izgubili Prvi balkanski, Drugi balkanski i Veliki rat, koji je dobila vojska. Izgubili smo trećinu stanovništva, gotovo polovinu muških glava, postali smo narod čije ime u svetu je izgovarano kao ime novih Spartanaca.

Đinđića?

- On je ličnost koja je učinila mnogo 90 - ih u otporu. Svemu tome, bez obzira na pragmatičnost, koja je, kažu, legitimna u politici. Ja nisam bio pragmatičan i to me je često skupo koštalo. Nikada nisam hteo da podržim Karadžića, nisam išao na Pale, ali mislim da je njegova greška koja ga je stajala glave, i Srbiju, ona koja je počinjena 5. oktobra, kada je sklopljen dil sa đavolom, da Legija, crvene beretke, sav taj temelj razbojničkog režima izdaju svog vrhovnog komandanta, a da sa njima, za nagradu preda Srbiju. Pa je 5. oktobra ostvarena virtuelna pobeda demokratske Srbije, pao je samo šiljak zla piramide, a ona je ostala netaknuta, i ona je na kraju skinula glavu Zoranu Đinđiću.

Koštunicu?

Možda je apsurdno, ali... U njegovo vreme ja sam bio ministar spoljnih poslova zajednice Srbija i Crna Gora. Tada je zvanično strateško opredeljenje i samo tada bilo evroatlanske integracije. Članstvo i u NATO Alijansi i u EU. Najveći priliv stranih investicija je bio tada. Dužan sam, međutim reći da je najveću zaslugu za takvu politiku imala Crna Gora. Oni su insistirali i vukli, pokušavajući da Srbiju izvuku iz krvavog Miloševićevog jezera. Na sve to su nevoljno u Srbiji pristajali, a bili su protiv toga. Kada su Crnogorci raspisali referendum, boga sam molio da se sačuva zajednica, iz sebičnih razloga, jer sam slutio da bi odlaskom Crne Gore brzo pale atlantske integracije, odrekli bismo se puta ka NATO Alijansi, i bačene u prašinu i evropske integracije. Odlaskom Crne Gore, Srbija ulazi u mračni tunel, u kojem neće biti crnogorskog fenjera, i to sam u knjizi naveo. I, u njemu smo.

foto: Filip Plavčić

Tadića?

Imao je veliku priliku i propustio je. Naivno je i on verovao da može sa "give me five" rasturati zlo. Bez ikakve potrebe upustio se u avanturu odbrane onoga što smo izgubili, u avanturu očuvanja suvereniteta nad Kosovom, a nikakvog suvereniteta nad Kosovom nema. Milošević nam je iskopao kosovski grob, u ratu sa NATO, a onda je i Boris Tadić prihvatio jednu politiku da celu Srbiju gura u taj kosovski grob, uz rizik da izgubimo Srbiju.

Od 2004. godine stoji u fiokama zahtev SPO da se otvore tajni dosijei tih službi zla, sve srpske vlade su to odbijale, a onda je on prihvatio uz jedan kompromis. Da se zatamne i učine nevidljivim kad se otvore dosijei, imena svih nalagodavaca, svih zločina od 44. pa na ovamo, svih neposrednih izvršilaca, glavnih doušnika, krivih za toliko smrti i nesreće ljudi po Srbiji, i da bude čitljivo tek 2065. SPO je to odbio.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.