Peti oktobar, 16 godina kasnije: Da li se kajemo što smo tog dana bili na ulicama? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Beta/Fonet/Nebojša Mandić

Ko je pojeo našu decu

Peti oktobar, 16 godina kasnije: Da li se kajemo što smo tog dana bili na ulicama? (FOTO) (VIDEO)

Ključni akteri petooktobarske revolucije ili prevrata, kako kažu neki, pričaju za Espreso kako danas gledaju na taj datum
Objavljeno:

Zoran Đinđić, postao premijer Srbije, obećavao bolju i vedriju Srbiju, ali zaustavljen metkom, u atentatu 2003. godine.

Mnogi su mišljenja da je upravo on jedini položio život i svoje političke ideje na putu ka demokratizaciji zemlje, i da je sa njim umrla ideja 5. oktobra.

foto: Facebook

Vojislav Koštunica, političar koji je jedini uspeo da parira tadašnjem lideru SPS Slobodanu Miloševiću, predsednik DSS-a, bivši predsednik Jugoslavije i premijer Srbije, povukao je se iz politike i sa čela stranke.

foto: Beta

Nebojša Čović, lider Demokratske alternative i potpredsednik u vladi Zorana Đinđića, danas se bavi biznisom.

Predsednik je KK "Crvena Zvezda", i nema dodirnih tačaka sa politikom.

foto: Nebojša Mandić

Lider Socijaldemokratije Vuk Obradović preminuo je početkom 2008 godine, a advokat Vladan Batić, predsednik Demhrišćanske stranke Srbije 2010.

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije politički više nije aktivan, a Goran Svilanović, nekadašnji predsednik Građanskog saveza Srbije i ministar spoljnih poslova, sada je član Ekonomskog komiteta UN za jugoistočnu Evropu.

Najaktivniji je danas Velimir Ilić, koji je predvodio kolonu Čačana 5. oktobra. Sa Novom Srbijom na vlasti je godinama, a nanizao je i nekoliko ministarskih fotelja za ovih 16 godina.

foto: Dado Đilas

Dragoljub Mićunović je i ove godine izabran za narodnog poslanika, a i dalje je u DS, kao predsednik političkog saveta ove stranke.

foto: Beta

(M.B. / A.K.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.