DUBOKO ŽALE ZBOG BOMBARDOVANJA: AMBASADORI ZAPADNIH ZEMALJA SE IZVINILI SRBIJI, evo šta su naveli u SAOPŠTENJU
Izvinjenje ambasadora Srbiji zbog bombardovanja, Foto: EPA STR as ow

novo

DUBOKO ŽALE ZBOG BOMBARDOVANJA: AMBASADORI ZAPADNIH ZEMALJA SE IZVINILI SRBIJI, evo šta su naveli u SAOPŠTENJU

Kako navode u zajedničkom saopštenju, 24. marta 1999. počela je vojna intervencija koju niko nije želeo

Objavljeno: 18:42h

Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije saopštili su danas povodom 25. godišnjice početka NATO agresije na SR Jugoslaviju da, kako su naveli, "operacija Saveznička snaga" nije bila usmerena protiv naroda Srbije i izrazili duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na KiM i u Srbiji.

- Danas se sećamo i žalimo za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljamo o našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaju da podržavaju nalaženje rešenja za spor Beograda i Prištine, što je, kako kažu, hitno pitanje evropske bezbednosti, i ističu uverenje i ocenu da je potpuna primena Ohridskog sporazuma postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu.

1 / 5 Foto: EPA STR as ow

- Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju - zaključuje se u zajedničkom saopštenju ambasada.

Kako navode u zajedničkom saopštenju, 24. marta 1999. počela je vojna intervencija koju niko nije želeo.

- Operacija Saveznička snaga osmišljena je da natera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu - stoji u saopštenju.

24. marta 1999. počela je vojna intervencija koju niko nije želeo
24. marta 1999. počela je vojna intervencija koju niko nije želeofoto: EPA VLADIMIR VETKIN

Operacija je, kako se dodaje, "pokrenuta nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Slobodan Milošević ubedi da se opredeli za rešenje putem pregovora i za mir na Kosovu, na osnovu sporazuma iz Rambujea" i uz ispunjenje zahteva iz Rezolucije 1199 Saveta bezbednosti, usvojene u okviru Poglavlja VII uz podršku Rusije.

Bonus video:

04:16

BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

(Espreso/Euronews Srbija/Prenela:M.S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.