STANIMIR (74) NIJE SMEO DA KAŽE ŠTA MU RADE, LEKARIMA GOVORIO DA SAM PADA: Progovorili svedoci iz ćelije zatvora
Osumnjičeni, Foto: Društvene mreže

strahota

STANIMIR (74) NIJE SMEO DA KAŽE ŠTA MU RADE, LEKARIMA GOVORIO DA SAM PADA: Progovorili svedoci iz ćelije zatvora

Protiv zaposlenih u zatvoru u Padinskoj skeli, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pokrenula je disciplinski postupak

Objavljeno:

Dvojica osuđenika iz ćelije u kojoj je Stanimir Brajković (74) brutalno mučen do smrti prisustvovali su zastrašujućem zlostavljanju koje je pretrpeo nesrećni čovek. O tome su govorili pred nadležnim organima ukazujući da su od mnogih stražara tražili pomoć, međutim, kako su ispričali, svaka reakcija je izostala sve dok Brajkoviću nije pozlilo, pa su ga odveli kod doktora.

Protiv zaposlenih u zatvoru u Padinskoj skeli, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pokrenula je disciplinski postupak kako bi utvrdili da li je i kojih propusta bilo u njihovom radu. Dotadašnji upravnik je smenjen i prebačen je na niže radno mesto, dok je sedmoro službenika suspendovano.

Takođe, Uprava je navela da je 2 dana pre Stanimirove smrti u poseti bila kancelarija Zaštitnika građana.

Ubijeni Stanimir Brajković
Ubijeni Stanimir Brajkovićfoto: Printscreen/Facebook

Pored ove vrste odgovornosti u narednom periodu ispitaće se i njihova eventualna krivična odgovornost jer nisu reagovali na navodne prijave drugih osuđenika da Stanimira maltretiraju trojica zatvorenika.

Svedoci tvrde da su sve prijavili

- Dvojica osuđenika iz ćelije koji su bili svedoci svih maltretiranja starijeg čoveka kažu da su stražarima sve prijavljivali. Ti svedoci kažu da su se plašili za svoje živote te se nisu suprotstavili trojici nasilnika. Isto tako su ispričali da su od mnogih stražara tražili pomoć, međutim, svaka reakcija stražara je izostala sve dok Brajkoviću nije pozlilo. Tada su ga konačno odveli kod lekara - kaže izvor "Blica".

1 / 3 Foto: Društvene mreže

Prema rečima našeg sagovornika, Brajković je po dolasku u bolnicu toliko izgubio poverenje u zatvorsku Upravu da se i lekarima plašio da prizna da ga maltretiraju, te je rekao da "sam pada".

- Ti lekari nisu zahtevali detaljnije preglede koji bi otkrili pravu prirodu povreda i nisu uzeli u obzir da retko kada maltretirani osuđenici sami prijavljuju nasilnike - dodaje naš izvor.

Tužilaštvo ispituje lekara i stražare

Podsetimo, Odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dalo je nalog policiji da izvrši neophodne provere u pravcu utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti u radnjama trojice zaposlenih u Službi za obezbeđenje KPZ "Padinska Skela", kao i medicinskog tehničara u tom zavodu.

Uz zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji je dostavljen dopis Uprave za izvršenje krivičnih sankcija KPZ Padinska skela, zajedno sa prilozima.

zatvor padinska skela
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Policiji je naloženo da obavi detaljne razgovore sa gore navedenim licima, kao i sa lekarom u zavodu na sve okolnosti koje su prethodile smrti Stanimira Brajkovića u tom zavodu 4. februara 2024. godine.

Pokušali da svale krivicu na jednog od njih

Kako je "Blic" pisao, Saša Stanković i Dalibor Petrović, koji su osumnjičeni da su u zatvoru zajedno sa Srećkom Stefanovićem mučili i silovali do smrti deku Stanimira Brajkovića na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izneli su svoje odbrane i pokušali da krivicu svale na jednog od njih.

Kako je "Blic" pisao, dvojica osumnjičenih za jezivi zločin u zatvoru osuđeni su na kazne zatvora zbog saobraćajnih prekršaja, a jedan od njih je imao i prekršaj zbog lične karte koju nije imao prilikom legitimacije.

Tako je Srećko zbog saobraćajnih prekršaja završio iza rešetaka na 370 dana, dok je Dalibor zbog istih prekršaja i lične karte morao da robija 175 dana.

Treći osumnjičeni Saša S. u zatvoru je završio zbog toga što nije imao kartu za prevoz, pa je zbog toga otišao u zatvor na 10 dana!?

Jezivi detalji ubistva u zatvoru

Prema naredbi o sprovođenju istrage, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog Stanimira.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, nesrećnog čoveka svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

Bonus video: ZATVOR SA BRUTALNIM USLOVIMA U KOJEM SU HRVATSKI HULIGANI! Olivera Ćirković otkrila: To je logor, 23 sata u ćeliji bez prozora

01:00

ZATVOR SA BRUTALNIM USLOVIMA U KOJEM SU HRVATSKI HULIGANI! Olivera Ćirković otkrila: To je logor, 23 sata u ćeliji bez prozora

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.