SASLUŠANI PORESKI INSPEKTORI: Evo kako su se branili u Višem tužilaštvu u Beogradu
Policija, Foto: Tamara Trajković

zloupotreba položaja u srbiji

SASLUŠANI PORESKI INSPEKTORI: Evo kako su se branili u Višem tužilaštvu u Beogradu

Poreska uprava Republike Srbije uhapsila je šestoro zaposlenih u Poreskoj upravi zbog krivičnih dela, a oni su imali pravo da se na sudu brane

Objavljeno: 17:53h

Pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je šestoro zaposlenih u Poreskoj upravi, koji se sumnjiče za izvršenje više krivičnih dela Zloupotreba službenog položaja, kojima je državni budžet oštećen za oko 124,1 milion dinara.

- Nakon saslušanja osumnjičenih tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak da im odredi pritvor. Oni su juče uhapšeni u okrivu proširenja dve istrage koje se vode pred VJT u Beogradu protiv osumnjičenih za krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost (PDV), pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, odnosno jer su njima iskorišćavanjem svog službenog položaja omogućili izvršenje navedenih krivičnih dela - potvrđeno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Načelnik filijale Zemun Aleksandar P. na saslušanju je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu u ovoj fazi postupka, dok je poreska inspektorka u toj filijali Dragana S. iznela svoju odbranu.

Policija
Policijafoto: RINA

Aleksandar P. je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinila D. S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću.

U odnosu na njih proširena je istraga koja je krajem marta ove godine pokrenuta protiv grupe od 25 osumnjičenih na čelu sa Slavišom P. i još jednim osumnjičenim koji je u bekstvu, zbog sumnje da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara. U odnosu na drugo četvoro poreskih inspektora proširena je istraga koja je u avgustu pokrenuta protiv Aleksandra O. i još šest osumnjičenih da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za 350 miliona dinara.

- Sumnja se da su oni i još jedan poreski inspektor filijale Voždovac koji je danas lišen slobode, od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV-a - navodi se u saopštenju.

Policija
Policijafoto: Damir Dervišagić

Više javno tužilaštvo u Beogradu će, kako se dodaje, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom unutrašnje kontrole Poreske uprave Ministarstva finansija nastaviti rad na procesuiranju svih zloupotreba u državnom aparatu, sa posebnom pažnjom usmerenom na rad Poreske uprave, koja je kičma finansijskog sistema države.

Bonus video:

01:39

PORESKA UPRAVA PROMENILA MODEL RADA, GRAĐANI NEZADOVOLJNI Trifunović: Sada je potrebno dosta strpljenja da bi dobili rešenje!

(Espreso/Kurir.rs / J. S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.