ŠTA OTKRIVA "SMAJLI" NA DROGI KOJA JE ZAPLJENA NA BATROVCIMA?! Ovako komuniciraju NARKO KARTELI!
Smajli na zaplenjenom kokainu, Foto: MUP

"BRENDIRANJE DROGE"

ŠTA OTKRIVA "SMAJLI" NA DROGI KOJA JE ZAPLJENA NA BATROVCIMA?! Ovako komuniciraju NARKO KARTELI!

Sagovornik iz istrage ovog slučaja koji se dogodio na Batrovcima kaže da upravo taj "smajli" govori čija je droga

Objavljeno:

Deset kilograma kokaina izuzetne čistoće iz Perua koji je zaplenjen na Graničnom prelazu Batrovci na ulazu u Srbiju u automobilu marke "mercedes", nemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao naš državljanin Mladen J. (37) bilo je spakovano u "cigle" koje su obeležene "smajlijem", znakom kojim je "škaljarski" klan koristio za "brendiranje" svog belog praha.

Naime, pre tačno godinu dana policija u Peruu je na brodu u tovaru kafe zaplenila više od dve tone kokaina izuzetne čistoće, a pakovanja su bile obeležena "smajlijima", templarskim krstovima, potom znakovima "CR", "07", što je zaštitini znak Kristijana Ronalda. Tamošnja policija je tokom istrage utvrdila da droga pripada upravo "škaljarskom" klanu.

Akcija je tada, podsetimo, izvedena za vreme policijskog časa.

- Nakon dobijanja informacije da je sa jednog broda u luci u Kaljau istovaren kontejner u kom je sakriven kokain, policija je brzo reagovala. Droga je bila kamuflirana u teretu kafe, koja je trebalo da bude transportovana u Belgiju. Kokain je bio podeljen u 71 paket ukupne težine od 2,2 tone. Hemijski testovi kokaina potvrdili su da je reč o narkotiku izuzetno visoke čistoće i da je proizveden u dolinama koke na istoku i jugoistoku Perua - napisao je tada portal Infobae.

1 / 5 Foto: MUP

Zašto brendiraju drogu

Sagovornik iz istrage ovog slučaja koji se dogodio na Batrovcima kaže da upravo taj "smajli" govori čija je droga.

- Time se stavlja do znanja čija je droga, odakle stiže i kog je kvaliteta. Na taj način takođe upozoravaju svoje saradnike, ako ih imaju, na graničnim prelazima i drugim rutama kojima droga ide, da je - "ne diraju". Zadnjih godina su počeli da ga obeležavaju sa imenima skupih brendova čime su slali poruku da kokain nije "udaren", da je čist. Recimo, za "kavčane" je specifična oznaka bila lik Gavrila Principa. Recimo, jedna pošiljka iza koje je bio Igor Dedović imala je oznaku "kartije". Setimo se recimo i akcije "Dinastija" u Španiji u kojoj su tada uhapšena dva Srbina, a droga je bila obeležena znakom "Mančester Junajteda", pa hapšenje naših državljana u Austriji koji su švercovali kokain na kojem je bilo utisnuto "boss". Recimo, Mladen Novaković Tocilo svoj heroin je obeležavao znakom zmije kobra i natpisom "king" - rekao nam je saogovornik iz istrage ovog slučaja.

Srpska policija pokušava da sazna od koga je Mladen J., državljanin Srbije nabavio 10 kilograma kokaina čija je vrednost oko milion evra kao i to ko je bio njegov kupac.

Droga je, podsetimo, bila zaplenjena u 9 pakovanja na kojima je lik pomenutog "čovečuljka" kao zaštitni znak.

- Mladen je naš državljanin, ali ima regulisan boravak u jednoj zemlji Evropske unije. Do sada nije hapšen za drogu. Sumnjamo da je bio angažovan za prenos kokaina, ali u jednom od stanova koje je koristio nađena je vagica za precizno merenje. Istražitelji će pokušati da utvrde od koga je nabavljena droga, ali i ko je naručilac u Srbiji- kaže naš sagovornik, ali sumnja da će uhapšeni biti taj koji će u tužilaštvu otkriti detalje šverca kokaina.

Inače, veštačenje je potvrdilo da je kokain izuzetne čistoće čak oko 99 odsto. Što mu daje mogućnos da njegova količina bude utrostručena.

Prema saopštenju MUP-a, policijski službenici su, na Graničnom prelazu Batrovci, na ulazu u Srbiju, u automobilu marke „mercedes“, nemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao osumnjičeni srpski državljanin M. J., u fabričkim šupljinama pored menjača i ispod patosnice suvozačevog sedišta, pronašli kokain zapakovan u više paketa, ukupne težine oko 10 kilograma.

Pretresom dva stana u Beogradu koje koristi osumnjičeni, pronađena je vagica za precizno merenje, kao i municija, više komada različitog kalibra, pa će protiv njega biti podneta i krivična prijava za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.