MARKO KILOGRAM PRŠUTE PRODAJE ZA 300 EVRA: Svinje hrani VOĆEM iz marketa, a evo šta radi KAD SE RAZBOLE (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/zdravafarmalive

biznis

MARKO KILOGRAM PRŠUTE PRODAJE ZA 300 EVRA: Svinje hrani VOĆEM iz marketa, a evo šta radi KAD SE RAZBOLE (FOTO)

Ovaj čovek je svojim hobijem počeo da se bavi nakon što je želeo da se isproba u još jednoj grani poslovanja

Objavljeno: 08:47h

Svoje proizvedeno meso bi želeo da pošalje na bilo koju analizu, bilo gde u svetu da svima pokaže koliko je ponosan što svoja grla hrani isključivo na zdrav način, ističe Marko Jevtić iz Velike Plane, koji ima tri farme i 800 grla svinja.

Ovaj čovek je svojim hobijem počeo da se bavi nakon što je želeo da se isproba u još jednoj grani poslovanja. Po zanimanju je pogrebnik.

- Možda ću jednog dana prestati da se bavim pogrebnim uslugama, ako dođem do stadijuma da mi ovaj posao zaživi i da mi bude dovoljan za normalan život, a da pritom ne moram da jurcam na više strana – iskren je Marko u razgovoru za Kurir.

Nije ranije imao iskustva sa stočarstvom, otac mu je bio policajac, a majka domaćica, tako da je oba ova posla započeo "na svoju ruku“.

Marko poseduje tri farme, na jednoj je smešteno 500 grla, na drugoj 300, a na trećoj ističe da za sada gaji kokoške. U planu mu je da zapati i krmače radi postizanja celog kruga reprodukcije.

- Moj najpopularniji proizvod je svinjski but koji prodajem u komadu, ali to svakako nije jedino što imam u ponudi, tu su i ostali delovi svinje, slanina i pršuta, razni proizvodi. Prošle godine sam zaklao 42 grla za prodaju, videćemo kako će biti ove godine. Sa ponosom ističem da moje meso nema aditive, te da svoje svinje hranim samo voćem koje nabavljam u marketima, a takođe imam i oranice na kojima proizvodim dulek i šećernu repu. Ako se u nekom slučaju svinja razboli, ne pristupam odmah lečenju antibioticima, jer želim da u svakom slučaju izbegnem da meso dođe u kontakt sa hemijom, tako da u suštini, šta mu Bog da – objašjnava Marko za Kurir.

On dodaje da meso najviše prodaje restoranima i da ga ljudi kupuju za slavlja, ali da je vremenom sve više onih koji žele da dođu na farmu i da se uživo uvere kako ova nesvakidašnja proizvodnja izgleda. Njegove svinje su slobodne napolju i to je bitan preduslov za kvalitet mesa.

Meso suši tako što u isto dodaje samo morsku so, da ne postoji „salamurenje“ već da se nakon soljenja suši na bukovom drvetu što mu dodaje dosta na kvalitetu, a kilogram ovog kako kvalitetnog mesa prodaje za 300 evra. U planu mu je da se pojavi i na tržištima Bosne i Hercegovine ali i Crne Gore, odakle kaže da mu putem interneta stiže najviše interesovanja.

Naglašava da je ovo porodičan posao i da uglavnom radi sve sam, žena mu kada je potrebno priskače u pomoć, ali njena glavna briga je dvoje male dece, koja rado sa tatom i mamom posećuju farmu i tamo provode kvalitetno, i pre svega zdravo vreme.

Glavni cilj mu je da prikupi sve papire i stekne uslove kako bi se pojavio na najvećem svetskom sajmu organske ishrane koji se održava u Nirnbergu.

Planira da vremenom svoju „Zdravu farmu“ unapredi u još većoj meri i da organska proizvodnja u potpunosti preuzme primat kako bi svima njegovi proizvodi bili dostupni u najboljem mogućem svetlu.

Bonus video: OVAKO ĆETE ZNATI DA LI KUVATE ZDRAVO! Debata vegeterijanke i kuvara: Da li je meso zdravo?

01:59

OVAKO ĆETE ZNATI DA LI KUVATE ZDRAVO! Debata vegeterijanke i kuvara na Kurir TV: Da li je meso zdravo?

(Espreso/Kurir/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.