BRAĆA IZ SELA KOD GORNJEG MILANOVCA NAPRAVILI UNOSAN BIZNIS OD SEOSKOG POSLA: Smislili što nema niko (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

SVAKA IM ČAST

BRAĆA IZ SELA KOD GORNJEG MILANOVCA NAPRAVILI UNOSAN BIZNIS OD SEOSKOG POSLA: Smislili što nema niko (FOTO)

Umesto u velikim kompanijama u velikom gradu, odlučili su se za sopstveni posao u Kalimanićima

Objavljeno:

Sve više ljudi iz grada prelazi na selo. Tako su tri brata Beograd zamenili eko-farmom u okolini Gornjeg Milanovca. Uz dobro osmišljen posao gaje svinje rase moravka, a meso prerađuju po domaćim i mediteranskim procedurama.

Umesto u velikim kompanijama u velikom gradu, odlučili su se za sopstveni posao u Kalimanićima. U kooperaciji sa domaćinima u selima takovskog kraja, svake godine uzgoje više od sto svinja domaće autohtone rase.

Meso
foto: Printscreen/RTS

"Ovaj kvalitet mesa smo želeli da ponudimo ljudima u Srbiji. Kada smo 2019. godine krenuli sa formiranjem ove farme bilo ih je jako malo, ovo je ugrožena vrsta i od tada se trudimo da ovu rasu ponovo raširimo po Srbiji", kaže Željko Milosavljević iz eko-farma "Moravka Kalimanići".

Ključ uspeha je, kako tvrde, što poljoprivredno gazdinstvo tretiraju kao kompaniju. Napravili su koncept od farme do stola, a godišnje prerade 15 tona mesa.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

"Specifična je tehnologija prerade mesa i tehnologija zrenja mesa koja je naša tajna, način sušenja, mesto sušenja, drvo kojim se meso dimi, začini koji se koriste prilikom dimljenja i sam proces začinjavanja mesa", kaže Vladimir Seferović iz eko-farme "Moravka Kalimanići".

Uz višedecenijsko iskustvo u kulinarstvu i ugostiteljstvu, inspiraciju za proizvode pronašli su na putovanjima. Tako je na njihovoj eko-farmi tradicionalno sušeno meso dobilo nove ukuse.

"Imamo i razne proizvode u kojima sam iskombinovao autohtono, meso autohtone životinje buše, moravke, našu šljivu ranku, orahe, šumadijsko vino iz Topole i napravio jedinstven proizvod kog nema na tržištu", rekao je Vladimir Seferović.

Bonus video: NAPUSTILA BEOGRAD SA MALIM DETETOM I OTIŠLA NA SELO: Život sa njim u gradu nije opcija, ali i ovde je teško EVO OD ČEGA ŽIVE

03:28

NAPUSTILA BEOGRAD SA MALIM DETETOM I OTIŠLA NA SELO: Život sa njim u gradu nije opcija, ali i ovde je teško EVO OD ČEGA ŽIVE

(Espreso/RTS/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.