DEJAN KUPIO KLIMU I UZEO OD BANKE NA 12 MESECI: Kad su mu došli majstori da UGRADE istu, UGRADILA MU SE I CENA
Foto: Profimedia

au

DEJAN KUPIO KLIMU I UZEO OD BANKE NA 12 MESECI: Kad su mu došli majstori da UGRADE istu, UGRADILA MU SE I CENA

Dešava se da građani imaju svoje zahteve prilikom montaže, pa i to utiče na krajnji račun.

Objavljeno:

Cena klima uređaja kreće se od 25.000 dinara pa naviše, dok za ugradnju montažeri traže i više od 200 evra. Pre nekoliko dana Dejan Vujičić rešio je da kupi klimu - osamnaesticu, i to na rate.

“Uzeo sam karticu od banke, na 12 meseci, košta 55.000 dinara. Ali sam imao iznenađenje kada su majstori došli da je ugrade, to je koštalo oko 25.000. Veliki je trošak i iznenađujuće je”, ističe Vujičić.

Za 25.000 dinara može da se kupi nova, slabija klima. Za nju bi ugradnja koštala od 10.000 do 12.000 dinara, što implicira da što je skuplji klima uređaj, to je viša i cena ugradnje.Prodavci na sajtovima tvrde da je sada montaža dvostruko skuplja nego ranije. U Uniji servisera klimatizacije pak kažu da je cena ista kao prošle godine. Dnevno imaju i do 200 poziva, najviše zbog kvarova.

Dešava se da građani imaju svoje zahteve prilikom montaže, pa i to utiče na krajnji račun.

“Prvo se sa strankom dogovorimo gde će da stoji unutrašnja, a gde spoljna jedinica. Onda se započinje montaža unutrašnje, buši se rupa kako bi se sprovela instalacija do spoljne jedinice”, kaže Ivan Antić iz Unije servisera klimatizacije.

Svaka rupa uvećava cenu

Cena zavisi od dužine instalacija, broja nosača, jačine klime i od toga koliko ju je komplikovano montirati. Najjeftinija je ugradnja, oko 12.000 dinara, ako se montira na visini do tri metra i ako se buši samo jedan zid.

“Svaka ta rupa povećava cenu, sad zavisi šta, ali povećava za 2.000, 3.000 dinara ugradnju. Sada ako na primer klima ide na krov, ili je to peti ili šesti sprat, pa i to znači veća cena”, objašnjava Antić.

Materijal je poskupeo, alat, cena rada, gorivo, zakup lokala. I to utiče na uslugu montaže. Teško je pronaći dobrog majstora, a i kada se nađe, to košta.

“Ta ugradnja je nekada koštala 7.000, 8.000, sada tri puta više. To se pravda time da je materijal skočio, npr. bakar, ali nije baš toliko da je skočio. Zvao sam i udruženje, oni su mi rekli da su to licencirani majstori”, rekao je Dejan Vujičić.

I sada klima može da se ugradi za 6.000 do 7.000 dinara, ali pitanje je da li serviser ima licencu, tvrde u Uniji servisera klimatizacije. Kod takve ugradnje ne postoji garancija.

Preporuka Unije servisera je da se ipak biraju montažeri koji imaju sertifikat i ovlašćeni su za montažu klima-uređaja. U suprotnom - koliko para toliko i promaje.

Bonus video: POGREŠNO KORIŠĆENJE KLIMA UREĐAJA IZAZIVA BOLESTI I INFEKCIJE! Stručnjaci savetuju na koji načn upotrenljavati rashladne uređaje!​​​​​​​

02:40

POGREŠNO KORIŠĆENJE KLIMA UREĐAJA IZAZIVA BOLESTI I INFEKCIJE! Stručnjaci savetuju na koji načn upotrenljavati rashladne uređaje!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.