Srbi u Hrvatskoj žive kao psi: I deca nam uzvikuju Za dom spremni!
Foto: Profimedia/Nemanja Pančić/Zorana Jevtić

o životu nakon Oluje

Srbi u Hrvatskoj žive kao psi: I deca nam uzvikuju Za dom spremni!

Do tih olujnih 90-ih nije bilo bitno ko je ko u Kninu. A onda se začula oluja. Kako je danas? Kakvi danas vetrovi duvaju Kninom?
Objavljeno:

- Danas nas (Srbe) Hrvati iz Bosne ne podnose, kao da smo došli na njihovo. Domaći Hrvati, mada njih nema puno, više vole nas, srpske povratnike, nego bosanske Hrvate.

Bilo kako bilo, ovde su samo Hrvati domaći, bili bosanski ili ne.

foto: Facebook/SinoviOluje

- Osećam se kao stranac kad odem u grad, gledaju nas drugačije gde god da odem - priča naš sagovornik, a na pitanje koji je najveći problem Srba u Kninu danas, 2016, odgovara da je to činjenica da ih niko ne predstavlja.

- Niko ne vodi računa o nama od naših predstavnika, ni SSDS (Samostalna demokratska sprska stranka, koja predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj), ni Srpsko Narodno Vijeće.

- Ne znam ni zašto postoje. Ni na jedan način nam ne pomažu, niti nas predstavljaju - tvrdi Ilija, i dodaje da političare iz SSDS vidi samo pred izbore, kad im trebaju glasovi.

foto: Facebook/MarkoPerkovicThompson

Pitamo ga i koliko je njegove rodbine i prijatelja opet u Kninu, i da li je sa onima koji su „rasuti po svetu“ još u kontaktu.

- Otišli su svi, koliko ih je bilo. Vratilo se deset posto, možda i manje. Sa nekima sam u kontaktu, sa nekima ne. Život nas je razbacao svuda po svetu.

Dok se dobar deo Hrvatske sprema da slavi nacionalni praznik, Oluju, nismo mogli ni da zamislimo kako je živeti u zemlji u kojoj slave dan kada si kao dete od 6 godina bio nateran da uđeš u vojni kamion, i dok ti granate fijuču iznad glave napustiš svoj dom.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.