Srbi u Hrvatskoj žive kao psi: I deca nam uzvikuju Za dom spremni!
Foto: Profimedia/Nemanja Pančić/Zorana Jevtić

o životu nakon Oluje

Srbi u Hrvatskoj žive kao psi: I deca nam uzvikuju Za dom spremni!

Do tih olujnih 90-ih nije bilo bitno ko je ko u Kninu. A onda se začula oluja. Kako je danas? Kakvi danas vetrovi duvaju Kninom?
Objavljeno:

Prošla je 21 godina od Oluje, a iza nje, kao iza svake oluje, ostala je pustoš - u srcima, na ulicama, u dvorištima. Samo ne u sećanju. Sećanje je puno kao oko, i bolno kao trn u njemu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ilija je imao nepunih 6 godina kad je "sevnulo". Kad se sve, za svakog Srbina u Kninu, srušilo do temelja.

U vojnom kamionu koji je vozio njegov komšija, sedeli su jedan preko drugog, jer je mesta bila malo. Granate su već padale na Knin, kad su četvrtog avgusta 1995. godine napuštali Gornji Zagrović, selo u kom je živeo. Put ih je vodio u Liku, zatim Banja Luka, pa posle par dana u Srbiju. I sve to u najtužnijoj i najstravičnijoj koloni ikada.

foto: Facebook/MarkoPerkovicThompson

Može li se zaboraviti takvo nešto, može li se danas, posle pogroma, živeti u Kninu sasvim normalno?

- Svi Srbi koji danas žive ovde su povratnici. Oni stari, koji su tih dana ostali u Kninu, njih je pobila hrvatska vojska kada je ušla u Knin i okolna mesta. Ili su pomrli, objašnjava nam Ilija.

Bivši ratni komandant u Splitu: Tompson je najveće zlo hrvatskog naroda, a braći Srbima zahvalimo što nam se ne svete (FOTO)

Njegovi su mu pričali da se do tih, olujnih 90-ih nije delilo "ko je ko" u Kninu. A onda se začula oluja. Kako je danas? Kakvi danas vetrovi duvaju Kninom?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.