Sad će deca da vam primaju bugarske vakcine: Zbog neodgovornosti Torlaka stiže komšijsko cepivo
Foto: AP/Toby Talbot

ni vakcine više nemamo

Sad će deca da vam primaju bugarske vakcine: Zbog neodgovornosti Torlaka stiže komšijsko cepivo

Ono je proizvedeno po evropskim standardima, pa građani ne bi trebalo da strahuju za bezbednost
Objavljeno: 18:13h

Kazne do 150.000 dinara za roditelje koji ne budu vakcinisali decu

Kako je rečeno u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, cepivo iz Bugarske je proizvedeno po evropskim standardima i pre par dana izdat je sertifikat ispravnosti, pa građani ne bi trebalo da strahuju za bezbednost.

foto: Shutterstock

Direktorka Instituta “Torlak” Vera Stoiljković više puta je odlagala proizvodnju cepiva, a istovremeno je čelnike Instituta za javno zdravlje “Batut” i Agencije za lekove ostavljala bez objašnjenja.

- Prvobitno je Torlak vakcinu trebao da završi u maju. To je odloženo i sve je pomereno za početak juna. Međutim, i taj rok su probili, pa je vakcina napravljena tek u drugoj polovini juna - rekao je jedan od izvora.

Problem je nastao u kontroli vakcine u Institutu "Torlak" zbog nedostatka zamoraca na kojima se testovi izvode. Naime, po nalogu direktorke Vere Stoiljković, a u cilju uštede, ranije je žrtvovan veliki broj zamoraca na kojima se vrše obavezni testovi, a kada je došao red na izvođenje testova nije se mogao obezbediti dovoljan broj zdravih zamoraca, odgovarajuće težine. Radi se o posebnoj vrsti zamoraca koji za testiranje moraju da budu teški između 200 i 350 grama.

(Espreso.co.rs/ Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.