Da li ste znali da smo nekad imali smrtnu kaznu? Ovo su Srbi i Jugosloveni koji su pogubljeni! (FOTO)
Foto: Smrtnakazna.rs, Espreso ilustracija

vruća tema u srbiji

Da li ste znali da smo nekad imali smrtnu kaznu? Ovo su Srbi i Jugosloveni koji su pogubljeni! (FOTO)

Terorizam, krađe, ubistva, ali i prostitucija - razlozi su zbog kojih su pogubljivani Srbi, ali i Jugosloveni
Objavljeno:

Takođe, zanimljiv je i slučaj Albanca koji je pogubljen, a o čemu svedoči članak lista Politika iz 1912. godine.

Osvećen grob

U Podujevu je, kako nam sad otuda javljaju, uhvaćen čuveni arnautski zlikovac Bajram Čauš koji je pre nekoliko godina na Prepolcu ubio našeg pograničnog oficira, kapetana Iliju Konjevića. Zlikovac Bajram Čauš osuđen je na smrt i sproveden u Kuršumliju, odatle je odveden na grob pok. kapetana Konjevića, pa je odmah ispod toga groba streljan. Nekad surovi ubica i aramija drhtao je kao dete kada je bio poveden da se nad njim izvrši pravedna kazna.

Politika, 29.11.1912

Ljude su na smrt osuđivali i zbog pobune, i pridruživanja "pobunjeničkim četama", ali i zbog krađa. Postojala je i mera "stavljanje tela na točak", nakon izvršenja.

Što se relativno skorijih slučajeva tiče, oni su se dešavali uglavnom zbog ubistava. Tako je 1963. sud u Prokuplju osudio Živka Mladenovića na smrtnu kaznu zbog ubistva, a 1970. je zbog razbojništva sud u Nišu osudio 30-ogdišnjeg Teufika Kapetanovića, koji je streljan.

Dva slučaja prostitucije

U bazi su i dva slučaja kada su žene pogubljene zbog - prostitucije. Davne 1826. godine pogubljene su Velika i Stanika. Prezimena im nisu poznata.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.