OVO ŽENSKO IME JE SVE POPULARNIJE U NAŠOJ ZEMLJI: Značenje je PREDIVNO, a nose ga i POZNATE LIČNOSTI
Foto: Natalya Udalova / Alamy / Alamy / Profimedia

ZA SVE RODITELJE

OVO ŽENSKO IME JE SVE POPULARNIJE U NAŠOJ ZEMLJI: Značenje je PREDIVNO, a nose ga i POZNATE LIČNOSTI

Značenje imena Kasija ili varijante iz grčkog jezika Kassia, obično u prenesenom smislu se dalje i tumači kao – „ona koja je pametna i uzvišena

Objavljeno:

Žensko lično ime Kasija je prelepo staro ime, koje je već polako počelo da pada u zaborav, ali se u Srbiji sve češće poslednjih godina nalazi među najdavanijih sto imena devojčicama, dok ipak u zemljama regiona to nije slučaj, te se ovo ime daje povremeno, ali sa jasnom tendencom i porasta popularnosti, kako beleže statistički podaci, piše Značenje imena.net.

Smatra se da je ime Kasija, poreklom iz staro-grčkog jezika, od imena drveta „sena“ ili kod nas poznatijeg kao ukrasno drvo sa žutim lišćem i bez jestivih plodova, te da potiče pak ili od imena Kasije Carigradske, prve žene koja je u tadašnje vreme bila suviše obrazovana i pametna da bi pak mogla da postane carica.

Šta znači ime Kasija?

Značenje imena Kasija ili varijante iz grčkog jezika Kassia, obično u prenesenom smislu se dalje i tumači kao – „ona koja je pametna i uzvišena; ona koja je previše inteligentna; učena; nadarena; obrazovana; plemenita; željna znanja; hrabra; talentovana“.

Osim u Srbiji gde se lično ime Kasija u 2017. godini, a po statističkim podacima koji su dostupni, našlo na 66. poziciji, ovo lično žensko ime se nije moglo naći među „top 100“ imena za novorođene devojčice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj, te se daje deci u navedenim zemljama samo sporadično.

Beba
foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Upravo po imenu i po značaju velike Kasije Carigradske ili Kasije Konstantinopoljske, ime je pak postalo i ostalo popularno i danas u Grčkoj, ali nije retko ni u Italiji, Španiji i u Turskoj.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Kasija

Od imena Kasija je najpoznatiji nadimak Kasi ili Kesi, a izvedena imena se retko nalaze, pa su obično u pitanju neke jezičke varijacije – Kasja; Kasya; Kassi; Kessy; Kejsi ili Kasijona.

Pogledajte u nastavku koje poznate ličnosti nose ovo ime.

Poznate ličnosti ili naselja sa vlastitim imenom Kasija

Pored Kasije Carigradske, prve monahinje u vizantiskom carstvu, i jedne od najobrazovanijih žena svog vremena, te i svetiteljke iz IX veka, poznate žene koje su nosioci ovog imena su:

Kasija Miletić – članica je udruženja „Kolo srpskih sestara“, te dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, gde je radila kao bolničarka;

Bonus video:

02:00

ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje

(Espreso/Zadovoljna.nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.