BOLOVANJE ZBOG NEGE BOLESNOG DETETA: Ovo su stavke koje svaki poslodavac MORA da ispoštuje!
Dete, Foto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

prava roditelja

BOLOVANJE ZBOG NEGE BOLESNOG DETETA: Ovo su stavke koje svaki poslodavac MORA da ispoštuje!

U svakom slučaju, koliko god da bolovanje traje, ono od prvog dana ide na teret RFZO

Objavljeno:

Zaposlena žena koristi odsustvo sa rada vezano za svaki porođaj i negu bebe, koje traje ukupno 12 meseci (a za treće i svako naredno dete 24 meseca)-porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta. U nesrećnim okolnostima u kojima dete ima zdravstvene poteškoće i nije postiglo očekivan stepen razvoja, odsustvo jednog od roditelja sa posla traje duže u odnosu na odsustvo kod zdravog deteta. Postoji takođe i odsustvo sa rada zbog nege bolesnog člana porodice.

Neplaćeno odsustvo sa rada radi nege deteta do tri godine je samo jedna vrsta bolovanja koju jedan od roditelja može ostvariti, a ovo su detalji:

Jedan od roditelja, usvojilac, hranitelj, odnosno staratelj ima pravo da odsustvuje sa rada dok dete ne navrši tri godine života, za koje vreme mu miruju prava i obaveze po osnovu rada, ako za pojedina prava zakonom, (ili eventualno opštim aktom poslodavca i ugovorom o radu) nije drukčije određeno.

Zaposleni koji želi da ostvari pravo na odsustvovanje, treba samo da podnese zahtev za korišćenje neplaćenog odsustva, pri čemu nije potrebno da poslodavac da svoju saglasnost. Poslodavac je dužan da uvaži zahtev roditelja i odobri neplaćeno odsustvo dok dete ne navrši tri godine života. Za vreme odsustvovanja sa rada zaposleni nema pravo na naknadu zarade, jer se ovo odsustvo tretira kao neplaćeno odsustvo, za koje mu miruju prava i obaveze iz radnog odnosa. Po isteku neplaćenog odsustva, zaposleni ima pravo da se vrati na rad.

Za vreme korišćenja neplaćenog odsustva zaposlenog do navršene tri godine života deteta, poslodavac ima obavezu da tom zaposlenom plaća doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3%, na osnovicu koju čini zarada koju bi osiguranik ostvario da radi, s tim što ta osnovica ne može biti manja od najniže mesečne osnovice za plaćanje doprinosa.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje se ne plaća, što znači da ovaj zaposleni za vreme mirovanja radnog odnosa ne stiče staž penzijskog osiguranja.

Posao
foto: Profimedia

Bolovanje zbog nege deteta do tri godine života

Zaposlenom pripada naknada zarade zbog nege obolelog, odnosno povređenog člana uže porodice mlađeg od 3 (tri) godina života, u svakom pojedinačnom slučaju bolesti, odnosno povrede, najduže do 15 dana. Izuzetno, kada postoje opravdani razlozi koji se odnose na zdravstveno stanje člana uže porodice, prvostepena lekarska komisija može produžiti trajanje privremene sprečenosti za rad zbog nege člana uže porodice, najduže do 30 dana.

U svakom slučaju, koliko god da bolovanje traje, ono od prvog dana ide na teret RFZO. Poslodavac dakle ne plaća naknadu zarade za vreme sprečenosti za rad zaposlenog roditelja ako je ta sprečenost za rad prouzrokovana bolešću ili povredom deteta koje još nije navršilo tri godine života. Poslodavac ipak ima ulogu „posrednika“ između RFZO i zaposlenog jer mora filijali RFZO da preda dokumentaciju neophodnu za obračun naknade zarade. Potom se sredstva za isplatu naknade prenose na poseban račun poslodavca, sa kojeg on plaća naknadu zarade zaposlenom.

00:31

JA KAO DIREKTOR NE MOGU DATI OTKAZ AKO NEKO ZLOUPOTREBI BOLOVANJE Stojanović: Više nema priče za one koji su to radili

(Espreso/Hrlab.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.