"NA OVO SE ČEKALO 30 GODINA": Srbija dobila Pravilnik o većoj dostupnosti LEKOVA, ministarka OTKRILA SVE DETALJE
Danica Grujičić, Foto: Nemanja Nikolić

veliki korak u srpskom zdravstvu

"NA OVO SE ČEKALO 30 GODINA": Srbija dobila Pravilnik o većoj dostupnosti LEKOVA, ministarka OTKRILA SVE DETALJE

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje navodi da sada prvi put RFZO omogućava osiguranim licima da se leče uz takozvanim "off-label" primenu lekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja

Objavljeno:

Nakon tri decenije danas je predstavljen Pravilnik o većoj dostupnosti lekova ("off-label") koji zajedno, zahvaljujući kom će ljudima u Srbiji biti dostupna upotreba lekova koje nekada nije pokrivalo državno zdravstveno osiguranje.

Ova odluka države skinuće sa tereta građana dodatno finansijsko opterećenje kupovine skupih lekova.

- Ovo je veliki korak u srpskom zdravstvu koja će olakšati našim pacijentima. Imali ste situacije sa kojima se susretala i dok sam bila direktor Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, da lek koji je registrovan za jednu indikaciju niste mogli da dajete za drugu iako je jako efikasan samo zato što nije bio na listi. Sada će moći, i naši pacijenti ako to lekar proceni neće više morati da privatno kupuju lekove bili oni jeftini ili skupi - navela je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Danica Grujičić
Danica Grujičićfoto: Nemanja Nikolić

Nema dodatnih troškova

Grujičić je istakla da će od sada konzilijarnu odluku lekara da je određeni lek najbolja terapija za pacijenta u tom trenutku, potvrđivati etički odbor zdravstvene ustanove koja onda može da primeni lek bez bojazni od dodatnih troškova. Tako će njihova primena ići na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ministarka je ukazala na to da se to odnosi na lečenje svih bolesti u dečjem uzrastu, svih malignih i retkih bolesti, kao i primarnih autoimunih bolesti.

- Ovim pokazujemo da država sluša i brine o našim građanima. Planiramo da vremenom ukinemo i odluku etičkog odbora ustanove, kao bismo proceduru pojednostavili i kako bi za upotrebu ovih lekova bila dovoljna odluka konzilijuma lekara. Cilj mi je da srpsko zdravstvo bude kvalitetno i dostupno bez opterećivanja nepotrebnom administracijom i čekanjem. Za to je potrebno vreme ali bitno je da svaki dan pomeramo granice - naglasila je ona govoreći o ovoj odluci.

Pored ministarke, Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje navodi da sada prvi put RFZO omogućava osiguranim licima da se leče uz takozvanim "off-label" primenu lekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Na osnovu najčešćih zahteva struke u prethodnom periodu, predviđeno je da se na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pod propisanim uslovima, može obezbediti "off-label" terapija za transplantaciju, za lečenje dece, za maligne bolesti i za primarne autoimune bolesti. Pravilnikom je predviđeno da "off-label" terapiju za decu, maligna i autoimuna oboljenja odobrava komisija RFZO za "off-label" koju će činiti lekari, a za transplantaciju sama zdravstvena ustanova bez komisije RFZO - govori ona.

Škodrić napominje da se za maligna i autoimuna oboljenja mogu na teret RFZO odobravati samo generički lekovi, odnosno oni kojima je isteklo patentno pravo, dok se kod lečenja dece i transplantiranih pacijenata mogu koristiti i inovativni lekovi.

Bonus video:

02:03

LEKARI DAVALI RECEPTE ZA LEK PROTIV DIJABETESA LJUDIMA KOJI HOĆE DA SMRŠAJU! Pešić (RFZO): Pokrenućemo postupak za naknadu štete

(Espreso / Blic, Ivana Anđelković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.