ESPRESO NA PRVOM REGIONALNOM KONGRESU PACIJENTKINJA SA RAKOM DOJKE: "Izlečiv je ako se otkrije u ovom slučaju!"
Prvi regionalni kongres pacijenata obolelih od raka dojke, Foto: Tamara Trajković, facebook/udruženje žena uz ženu

žena uz ženu

ESPRESO NA PRVOM REGIONALNOM KONGRESU PACIJENTKINJA SA RAKOM DOJKE: "Izlečiv je ako se otkrije u ovom slučaju!"

Danas se može uspešno lečiti i značajno se može smanjiti stepen mortaliteta

Objavljeno:

Rak dojke ne sme biti tabu, pažnju treba skrenuti na prevenciju jer je najčešće maligno oboljenje žena. Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti, u Srbiji se godišnje dijagnostikuje kod 4.500 žena, i to uglavnom u poodmaklom stadijumu bolesti u poređenju sa razvijenim zemljama. Pedeset odsto žena sa rakom dojke bolest otkriva u životnom dobu od 60 i više godina, dva odsto svih žena koje obolevaju od karcinoma dojke mlađe su od 35 godina, a pet odsto mlađe od 40 godina, što ukazuje na značaj prevencije i ranog otkrivanja.

Rak dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po celom organizmu. Ova bolest se najčešće otkriva napipavanjem pojavom izrasline (tumora) ili zadebljanja u dojci. Bolest se nekad može ispoljiti promenom oblika i veličine dojke ili pojavom sekreta iz bradavice, ali je važno napomenuti i da rak dojke može boleti, što je takođe jedan od simptoma ranog prepoznavanja.

Danas se može uspešno lečiti i značajno se može smanjiti stepen mortaliteta. Za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće lečenje. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining pregledima).

Udruženje žena obolelih od karcinoma dojke "Žena uz ženu" je jedno od najmlađih u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na značaj preventivnih pregleda, podršku ženama koje se leče ili koje su se lečile od karcinoma dojke, ali i na informisanost o svim mogućnostima lečenja. Danas je ovo udruženje održalo prvi regionalni kongres za žene obolele od raka dojke sa ciljem da pacijentkinje iz regiona razmene iskustva u oblasti prevencije i skrininga, kao i o inovativnom lečenju i podršci, koja je od izuzetnog značaja za sve obolele žene.

kancer dojke, Žena za ženu, Rak dojke, Žena uz ženu
foto: Tamara Trajković

Ana Dornik, jedna od osnivača Udruženja za Espreso je istakla koliko je važno informisati žene koje boluju ili su bolovale od karcinoma dojke, a žele da se ostvare kao majke, zašto je značajna prevencija, a poseban akcenat je stavila na značaj skrininga.

- Možemo da pričamo o inovativnom lečenju, o boljem putu lečenja pacijentkinje, podršci pacijentkinji, ali je u svemu najvažniji skrining, da ne dođemo do same tačke lečenja. Dakle, ako se karcinom dojke otkrije na vreme, on je izlečiv i to je ono na šta treba staviti akcenat. Takođe, ako govorimo o radu Udruženja, središte naših aktivnosti uzima skrining, pa smo tako već 5 puta organizovale besplatne ultrazvučne preglede dojki za dame širom Srbije, kako u ruralnim sredinama, tako i u većim gradovima. Neophodno je i važno da se o ovoj temi priča.

Dornik je skrenula pažnju i na to koliko je pandemija covid-19 unazadila svaku priču o prevenciji malignih bolesti.

- Korona nam je pokazala da smo na dve godine ućutali što se tiče malignih bolesti, to apsolutno nije dobar put za podizanje svesti o sampoj prevenciji. Moramo na ovakvim kongresima da se više osvrćemo na tu temu i da razbijemo tabue da se od karcinoma dojke umire. Suština je u tome da i ako se otkrije, da se otkrije na vreme. Tu smo da razbijemo strah od odlaska na preventivne preglede, važno je da znamo da ukoliko se otkrije na vreme u 95 odsto slučajeva on je i izlečiv.

kancer dojke, Žena za ženu, Rak dojke, Žena uz ženu
foto: Tamara Trajković

Pitali smo Anu koliki je odziv žena na preventivne preglede koje je organizovalo njihovo Udruženje.

- Odziv žena je impozantan, u svakom gradu smo pregledale od 80 do 120 žena. Svest žena se zaista budi, mislim da više nema prostora izgovorima, ovde je sad suština da sad te žene kod kojih je svest probuđena razgovaraju među sobom, da se taj krug širi, da pružamo podršku ovim ženama i da tako ujedinjene učestvujemo u njihovom adekvatnijem lečenju kao što je to u zemljama regiona, ali oi kao što je u Srbiji, naravno u nekim segmentima.

Razgovarali smo sa Anom i o dostupnosti inovativne terapije za lečenje karcinoma dojke, gde je ona posebnu pažnju skrenula na lečenje pacijentkinja koje boluju od trostrukog negativnog raka dojke.

- Imamo inovativnu terapiju za 80 odsto tipova karcinoma. To je podatak i tu pratimo trendove evropskih zemalja. Ono što možemo da poboljšamo jesu terapije za žene koje imaju dijagnozu tripl negativnog karcinoma gde nemamo dostupnu listu lekova koju finansira RFZO i za njih nemamo adekvatno lečenje. Tu se ništa nije promenilo u poslednjih 15 godina. Te žene nemaju podjednaka prava, kao žene koje imaju druge oblike karcinoma. Tu vidim mogućnost da uhvatimo dobru praksu Hrvatske i Slovenije, zbog čega smo i organizovali ovaj kongres. Da čujemo šta to oni tako dobro rade i na koji način će nama ujedinjenje doprineti u zajedničkom cilju, kako bolje osluškivati pacijentkinje, kako da zajedno poboljšamo prevenciju o čemu će govoriti ljudi iz različitih udruženja, ali i lekari koji će pričati o tome kako oni uspevaju i šta je njima pokazala dosadašnja praksa, zaključila je Ana Dornik za Espreso.

Pored Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pacijentkinjama je podršku na samom otvaranju kongresa, putem video linka, uputio i čuveni prof. dr Jozeph Gligorov, profesor onkologije na Univerzitetu Sorbona u Parizu koji je naveo da je ovaj kongres neophodan jer znamo da su udruženja pacijenata veoma važna i kao podrška svim pacijentkinjama koje se leče od raka dojke.

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

- U poslednjih 40 godina dogodila se velika evolucija lečenja raka dojke. Ono što je važno jeste znati sve faktore rizika, ali i shvatiti da je skrining raka dojke neophodan, jer omogućava ranu dijagnostiku i samim tim veći broj izlečenih žena. Takođe, definicija raka dojke i personalizovana medicina se promenila u poslednjih 30 godina. Sada znamo da imamo 3 tipa karcinoma dojke koje zovemo hormon receptori pozitivni, HER 2 pozitivni i takozvani trostruko negativni. Važno je da za svaki od ovih tipova tumora imamo posebne terapije koje su danas vrlo aktivne. To je samo početak, jer svake godine imamo evoluciju sa odličnim rezultatima koje omogućavaju da sve više žena bude izlečeno optimalnom terapijom, rekao je prof. dr Gligorov.

kancer dojke, Žena za ženu, Rak dojke, Žena uz ženu
foto: Tamara Trajković

Na kongresu je govorila i dr Simona Borstnar iz Instituta za onkologiju Ljubljane o skrining programu koji se od 2008 uspešno sprovodi u ovoj zemlji gde rak dojke zauzima vodeće mesto raka kod žena i u Sloveniji.

kancer dojke, Žena za ženu, Rak dojke
foto: Tamara Trajković

- Slovenački program skrininga raka dojke je uveden 2008. godine, postepeno se širio kroz Sloveniju i 2017. godine je bio dostupan svim slovenačkim mapiranim ženama. Svake godine pozovemo oko 140.000 žena i uradimo oko 100.000 skrining mamografija. Prosečna stopa učešća za 15 godina bila je 75 odsto. Svake godine dijagnostikujemo rak dojke kod 600 žena, od čega se 70 odsto slučajeva dijagnostikuje u lokalizovanoj fazi kada je petogodišnje preživljavanje skoro 100 odsto. Program se sprovodi na 18 lokacija za skrining i dve lokacije za dijagnostiku i lečenje - istakla je dr. Borstnar.

1 / 17 Foto: Tamara Trajković
03:30

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.