CENE GORIVA, PUTARINE, VREME, NERADNI DANI: Veliki Espreso vodič za USKRŠNJE PRAZNIKE, sve na jednom mestu!
Veliki petak, Foto: beta dragan gojić, Aleksandar Cile Jovanović, Aleksandra Čolić, Dado Djilas

veliki praznik

CENE GORIVA, PUTARINE, VREME, NERADNI DANI: Veliki Espreso vodič za USKRŠNJE PRAZNIKE, sve na jednom mestu!

Ukoliko ste planirali da spojite neke dane, onda će vam biti potrebno viška dana odmora

Objavljeno:

Vaskrs, koji se ove godine obeležava 16. aprila u ime Isusovog stradanja, jedan je od najvažnijih hrišćanskih praznika i obeležava se u svim pravoslavnim crkvama širom sveta.

Ovaj veliki praznik pravoslavni hrišćani ili praznuju u svom domu sa porodicom i uz mrsnu i bogatu gozbu, ili putuju, ili jednostavno odmaraju sami kod kuće. U svakom slučaju, sve interesuje koji su neradni dani tokom predstojećeg praznika, zatim koji objekti će biti otvoreni, kakva je vremenska prognoza i ima li last minute aranžmana u agencijama za one koji su bili neodlučni da li da putuju.

Zato vam donosimo sve važne informacije koje treba da znate za narednih nekoliko dana.

(Ne)radni dani

Za najveći hrišćanski praznik zaposleni će imati slobodne dane od Velikog petka 14. aprila, pa sve do ponedeljka 17. aprila kada se obeležava drugi dan Vaskrsa, zaključno sa tim danom.

Radno vreme za praznike
Radno vreme za praznikefoto: Emilija Jovanović, RINA, Printscreen

I pola Srbije će zaista moći da spoji 4 dana koje mu po Zakonu sleduju, dok će polovina Srbije odmarati samo u nedelju na dan Vaskrsa.

Ukoliko ste planirali da spojite neke dane, onda će vam biti potrebno viška dana odmora – da biste zaokružili odmor od 10 dana spojivši ga s narednim vikendom.

Raspust

Za učenike iz škola u Vojvodini prolećni raspust počeo je u petak 7. aprila, dok su osnovci i srednjoškolci iz ostatka Srbije na odmoru od juče, 10. aprila do utorka, 18. aprila.

Vremenska prognoza

Vreme možda i najviše interesuje građane, s obzirom na to da nas je zatekao sneg prošlog utorka koji je zavejao celu Srbiju.

Aprilski sneg
Aprilski snegfoto: Kurir

Kako nam je meteorolog Nedeljko Todorović otkrio, u toku aprila ne treba da očekujemo prave sunčane dane i treba da budemo spremi i na padavine.

Sve do 20. u mesecu biće na snazi sveža varijanta meseca sa temperaturama između 10 i 15 stepeni i povremeni kišama, a nakon 20. aprila trebalo bi da se temperature povećavaju, a očekuje se da će maksimalne biti od 22 do 27 stepeni. Ako se ova prognoza ostvari, april bi ostao u principu sa temperaturom koja je niža od prosečnih vrednosti, što je kompenzacija, donekle, za toplu zimu", ispričao je meteorolog Todorović nedavno za Espreso.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Nenad Kostić, Prinstskrin, Emilija Jovanović

Radno vreme

Što se tiče državnih ustanova, banaka, pošti (osim dežurnih), vrtića, oni će biti zatvoreni od petka 14. aprila pa sve do ponedeljka 17. aprila, a prvi radni dan biće utorak 18 april.

Građani za snabdevanje ne treba da brinu jer će uglavnom svi raditi u petak, subotu i ponedeljak, a jedini dan koji će biti neradni za gotovo sve je nedelja 16. april, a negde će se i u petak raditi skraćeno.

Pijace u Beogradu

Javno komunalno preduzeće „Beogradske pijace” najavljuje da će sve pijace koje posluju u sastavu ovog preduzeća, u petak, subotu i ponedeljak, 14, 15. i 17. aprila, raditi po uobičajenom radnom vremenu od 6 do 19 časova.

Zelene pijace neće raditi na Uskrs, u nedelju, 16. aprila, osim pijaca: „Zemun”, „Banovo brdo”, ,,Bele vode” i „Dušanovac”, koje će raditi od 6 do 14 časova. Pijaca „OTC” – Novi Beograd, u petak i subotu, 14. i 15. aprila, radiće po uobičajenom radnom vremenu od 8 do 16 časova, dok će na Uskrs, 16. aprila, te u ponedeljak, 17. aprila, pijaca biti zatvorena.

Pijace
Pijacefoto: Tamara Trajković

Last minute putovanja

Iako je kod nas uobičajeno da se Uskrs slavi kod kuće, ima i onih koji vole da otputuju negde sa bližnjima i proslave ovaj praznik van zemlje.

Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete provesti Uskrs, naše turističke agencije imaju nekoliko last minute ponuda koje su vam garantuju dobar odmor za male pare, a njihove aktuelne ponude možete pronaći onlajn.

Kako je nedavno Seničić izjavio, najveće je interesovanje za evropske gradove pre svega za ona najjeftinija putovanja autobusom i to u gradovima kao što su Istanbul, Solun, Sofija, Temišvar, Prag, Beč, ali i gradovi severne Italije, kao i oni iz našeg neposrednog okruženja, a cene se kreću od 30 do 39 evra pa do 200 evra po osobi.

Cene goriva i putarina

One koji planiraju da putuju kolima, trenutno najviše interesuje koliko košta gorivo, kako kod nas tako i u zemljama u okolini. Takođe, neizostavne su i putarine čiji je novi cenovnik u Srbiji stupio na snagu nedavno, sa poskupljenjem od 14 odsto, ali i cene goriva su u celoj Evropi prilično oscilirale u poslednjih godinu dana.

Benzin
Benzinfoto: Profimedia

Pojačana kontrola saobraćaja

Pripadnici MUP, Uprave saobraćajne policije, od 13. do 16. aprila sprovešće akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju u cilju očuvanja bezbednosti saobraćaja na putevima tokom predstojećih vaskršnjih praznika, kada se na svim važnijim putnim pravcima u Srbiji očekuje pojačan intenzitet saobraćaja.

Akcija će biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima.

Od zemalja koje smo izdvojili u kojima ljudi sa naših prostora najčešće putuju, najskuplje je gorivo u Grčkoj, dok je najjeftinije u Severnoj Makedoniji.

Cene (benzina) izražene u evrima na današnji dan (11. april)

  • Srbija 1.71 €
  • Austrija 2.09 €
  • Hrvatska 1.80 €
  • Grčka 2.40 €
  • Mađarska 1.92 €
  • Italija 2.10 €
  • Crna Gora 1.73 €
  • Severna Makedonija 1.44 €
  • BiH 1.73 €

Putarine u Srbiji

Naplata putarine
Naplata putarinefoto: Aleksandra Čolić
  • Beograd – Preševo, putarina iznosi 1.699 dinara – ukoliko se plaća elektronski cena je 1.609 dinara.
  • Beograd – Paraćin, putarina iznosi 661 dinar, a za ENP putarina iznosi 626 dinara.
  • Beograd – Niš, putarina iznosi 1.015 dinara, a za elektrosnko plaćanje putarina je 961 dinar.
  • Beograd – Leskovac, putarina iznosi 1.163 dinara, a za plaćanje putem TAG uređaja putarina je 1.102 dinara.
  • Beograd – Dimitrovgrad, putarina iznosi 1.493 dinara, a elektronsko plaćanje putarina je 1.415 dinara.
  • Beograd – Šid, putarina iznosi 479 dinara, a putarina elektronskim putem je 454 dinara.
  • Beograd – Subotica, putarina iznosi 730 dinara, a za korisnike ENP TAG uređaja putarina je 691 dinar.
  • Beograd – Čačak (Pakovraće), putarina iznosi 536 dinara, odnosno putarina je 508 dinara za elektronsko plaćanje.
02:56

OBIČAJI KOJI SE VEZUJU ZA USKRS! Sveštenik Petrić objasnio šta NIKAKO ove nedelje ne smemo da radimo

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.