DA LI ZNATE KOJE JE ROĐENO IME SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA? Ove stvari IZ ŽIVOTA POGLAVARA SPC sigurno niste znali
Patrijarh srpski Porfirije, Foto: Profimedia

BIOGRAFIJA

DA LI ZNATE KOJE JE ROĐENO IME SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA? Ove stvari IZ ŽIVOTA POGLAVARA SPC sigurno niste znali

Te godine, po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana

Objavljeno: 12:52h

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je 46. po redu poglavar Srpske pravoslavne crkve. Rođen je 1961. u Bečeju kao Prvoslav Perić, a zamonašen je 1985. u manastiru Visoki Dečani.

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, slavu Pećkog manastira, patrijarh Porfirije služio je svetu liturgiju i tom prilikom obavljen je svečani čin ustoličenja u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

1 / 3 Foto: screenshot RTS

Prvi patrijarh koji je u Pećkom manastiru ustoličen bio je patrijarh Dimitrije 1924. godine. Kasnije su u Pećkoj patrijaršiji ustoličeni i njegovi naslednici - patrijarh Varnava 1930., patrijarh Gavrilo 1938., patrijarh German 1960., patrijarh Pavle 1994. godine i patrijarh Irinej 2010. godine.

U sveti presto Njegovu svetost uveo je po činu i godinama najstariji arhijerej - mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji mu je uručio simbole časti patrijarha - panagiju, žezal (štap) i svečanu odeždu - zelenu mantiju.

Visoki Dečani
Visoki Dečanifoto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Rođen kao Prvoslav Perić, zamonašen u Visokim Dečanima

Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije rođen je u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, a postdiplomske studije završio u Atini 1990.

Te godine, po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih uveden je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Prošle godine, 18. februara, Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao ga je za 46. patrijarha srpskog. Sutradan, 19. februara, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.